Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 12:40 1 893 18

Китай обучава деца за борба с чужди сили и подривна дейност

  • китай-
  • хонконг-
  • деца-
  • ученици-
  • подривна дейност

Учениците ще научат за четирите основни престъпления, които могат да носят присъди до доживотен затвор

Китай обучава деца за борба с чужди сили и подривна дейност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хонконг разкри противоречиви насоки за училищата в управлявания от Китай град, които включват обучение на ученици над 6-годишна възраст за борба с чуждестранни сили и подривна дейност като част от новата учебна програма за национална сигурност, съобщава "Ройтерс", пише News.bg.

Пекин наложи закона за сигурността на Хонконг през юни 2020 г. в отговор на месеци на често насилствени антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г., които поставят глобалния финансов център към авторитарно управление. Насоки на Бюрото за образование, публикувани късно в четвъртък, показват, че плановете на Пекин за полуавтономен Хонконг надхвърлят отмяната на несъгласието и се стремят към основен ремонт на обществото, за да приведат най-размирния си град към континента, управляван от комунистическата партия.

"Националната сигурност е от голямо значение. Учителите не трябва да се отнасят към него така, сякаш това е спорен въпрос за обсъждане, както обикновено", се казва в насоките. Учителите трябва "ясно да посочат, че защитата на националната сигурност е отговорност на всички граждани и че що се отнася до националната сигурност, няма място за дебати или компромиси". След протестите през 2019 г., в които много от демонстрантите бяха тийнейджъри, китайските лидери се насочиха към превъзпитание в опит да укротят младежите в града и да ги направят лоялни към Китай.

Децата в началните училища ще се научат как да пеят и да уважават националния химн, ще научат за полицията и Народната освободителна армия като защитници на Хонконг, както и за четирите основни нарушения в закона за сигурността, включително тероризма и сецесионизма. В средните училища учениците ще научат какво представляват четирите основни престъпления, които могат да носят присъди до доживотен затвор. Някои специалисти по право обясняват, че езикът на закона е широк и неясен и че наборът от дейности, които властите могат да видят като потенциални заплахи за националната сигурност, са неясни и нестабилни.

Публикувано от правителството образователно анимационно видео показва бухал с очила и дипломна шапка, обясняваща институционалната архитектура на Хонконг, задълженията му към централното правителство в Пекин и закона за националната сигурност. В един момент видеото казва, че "въпросите на националната сигурност са от първостепенно значение за цялата страна", докато се показват усмихнати лица на студент, готвач и инженер. Училищата се насърчават да "организират различни игрови дейности, като куклен театър, настолни игри, създаване на книги с картинки ... за създаване на добра атмосфера и подобряване на разбирането на учениците за националната сигурност", се казва в насоките.

Бюрото заяви, че приема, че международните и частните училища имат различни учебни програми, но заяви, че имат "отговорността да помогнат на своите ученици (независимо от техния етнос и националност) да придобият правилно и обективно разбиране на концепцията за национална сигурност". Училищата също трябва да възпрепятстват учениците и учителите да участват в дейности, считани за политически, като пеене на определени песни или извикване на лозунги. Учителите и директорите са длъжни да инспектират таблата за обяви и да премахват книги, които застрашават националната сигурност от библиотеките. Бюрото заяви, че образованието по национална сигурност ще стане част от редица предмети, включително география и биология, за да подобри чувството на учениците за национална идентичност.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вярно

    25 13 Отговор
    ККП е чумата на 21 век

    Коментиран от #4

  • 2 Симеоновец

    3 1 Отговор
    Нека и тук да въведат такова дистанционно обучение по минно-подривна техника, саботажи, престъпления по глава първа от наказателния кодекс, против мира и човечеството.
    След отварянето ни, да приложат на практика наученото.
  • 3 Роналд Рейгън

    15 6 Отговор
    КИТАЙ Е НОВАТА СТРАНА НА ЗЛОТО!😈

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рогън Рейнолд

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Роналд Рейгън":

    Америка през деня Китай им е враг през нощта приятел.
  • 6 Българина

    10 7 Отговор
    Алоооооу ГАНЬОВЦИ, нашия РАЗГРАДЕН евроГЕЙски двор по-доброто ли е?!
    И от мен да знаете, че страна, която ИЗУЧАВА КОНФУЦИАНСТВОТО, НЯМА КАК ДА БЪДЕ МОРАЛНО ИЗОСТАНАЛА.

    Коментиран от #18

  • 7 Гоуст

    5 2 Отговор
    Китай е новият враг на Тутраканската селищна система.
  • 8 любител

    11 10 Отговор
    браво по добре бойци отколкото наркоманчета.

    Коментиран от #9

  • 9 тъпа логика

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "любител":

    защото това са само единствените 2 опции нали?
  • 10 Луд

    8 2 Отговор
    Това трябва да е цел на всеки един мъж ,а защо не и жена.Да може да защити себе си,семейството си и страната си.И трябва винаги да си стремиш съм самоусъваршенстване бира то ,физически ,психически, бойни изкуства и военно дело.Това са мойте виждания по въпроса.И всички който отричат Китай и обичат САЩ да знаят ,че всъщност САЩ са най-войнствено настроената държава от края на ВСВ

    Коментиран от #11

  • 11 Факт!

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Луд":

    Смешни са защото не могат а се напъват.
  • 12 Българина

    4 0 Отговор
    Така се прави държва, тук трябва да се учи същото, какви са тия чужди нпо та? За това бъдещето е на Китай... А българското бъдеще свършава 2050!
  • 13 ПЕНКО

    1 3 Отговор
    ВАЖНО Е ДА БЪДЕ СПРЯНА ДОМИНАЦИЯТА НА ДОЛАРА И ПАУНДА !!! ВАЖНО Е ДА БЪДАТ ПРИСВОЕНИ /ОДЪРЖАВЕНИ / ОСНОВНИТЕ БАНКИ В ХОНКОНГ И ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ СА ИЗЧИСТЕНИ - БАНКИТЕ НА ПЪРВО МЯСТО - СИ ДЗИН ПИНЦИ !!!!!!!!!!!
  • 14 No Exit

    0 5 Отговор
    И ние бяхме пионери, комсомолци, комунисти във единен строй. Напред другари!
    В Хонконг омразата към ККП е страшна. Това с Тимуровски бригади не се оправя.

    Коментиран от #15

  • 15 Вярно

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "No Exit":

    И с право имат омраза
  • 16 Преминаващ оттук

    8 0 Отговор
    Какво лошо има в това което правят китайците за своето младо поколение.
    Някога в България когато децата ходеха на военно обучение за по двадесет дена. Когато имаше казарма и там ставаха истински мъже. Нима това беше изгубено време както някои го прокламират. Сега по-добре ли е като посягат към наркотиците и нямат никаква отговорност и изградена ценностна система.
  • 17 Агент Алберт - коритото

    1 0 Отговор
    Отивам да живея в Китай.И ще ме праскат джендъри в Хонг Конг.Алилуя !
  • 18 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    "АКО НЕ ЗНАЕШ, НЕ РАЗЛИЧАВАШ, НЕ РАЗПОЗНАВАШ ИЛИ ДОРИ НЕХАЕШ, ЧЕ СРЕЩУ ТЕБ ВОДЯТ ВОЙНА, ВОЮВАТ, И ТО ЯРОСТНО, ГАДНО И ДОКРАЙ, НО ПРИКРИТО И ПОСТОЯННО ОТРИЧАНО, АКО НЕ ЗНАЕШ КОЙ, ОТКЪДЕ, КАК И ЗАЩО ТЕ НАПАДА И ВОЮВА С ТЕБЕ, ЕДВА ЛИ МОЖЕШ И Е РЕАЛИСТИЧНО ДА СЕ НАДЯВАШ ДА ПОБЕДИШ, ТОЕСТ ДА СПРЕШ УДАРИТЕ СРЕЩУ ТЕБ"! /КОНФУЦИЙ/
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания