Отидете към основна версия

2 611 84

Ердоган иска по-добри отношения с американците

  • турция-
  • джо байдън-
  • реджеп ердоган-
  • сащ-
  • нато-
  • кюрди

Двете страни имат повече общи черти, отколкото различия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турското правителство се стреми да подобри сътрудничеството със Съединените щати, предаде "Ройтерс". По думите му, двете страни имат повече общи черти, отколкото различия. Турция иска да укрепи сътрудничеството чрез дългосрочна перспектива на базата на взаимна печалба. "Турция ще продължи да изпълнява своята роля по начин, достоен за съюзническите и стратегически партньорски връзки между двете страни," каза той, като призна, че двустранните отношения са били подложени на сериозно изпитание наскоро, предаде News.bg.

Ердоган е изразил интерес да поправи отношенията със САЩ, след като напрежението между страните беше повишено по време на администрацията на Тръмп. Отношенията между САЩ и Турция, и двете членки на НАТО, са обтегнати по няколко причини, сред които са и санкциите, които администрацията на бившия президент Тръмп наложи санкции на Турция през декември заради придобиването през 2019 г. на руската система за противоракетна отбрана С-400.

По-рано тази седмица, Ердоган настоя, че Вашингтон трябва да спре подкрепата си за кюрдските "терористи", след като обвини САЩ, че стоят "зад кюрдските екстремисти, които убиха турските войници в Ирак". "Не подкрепяхте ли терористите? Не подкрепяхте ли ПКК и YPG?", попита Ердоган Белия дом по време на конгреса на неговата Партия на справедливостта и развитието, визирайки сирийските кюрдски сили YPG, известни още като "Отряди за народна защита", които Анкара разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В началото на февруари, Турция отхвърли критиката на САЩ заради масовото задържане на студенти по време на протести и призова Вашингтон да не се меси във вътрешните ѝ дела. Ердоган се закани, че правителството няма да позволи протестите да излязат извън контрол. Той нарече протестиращите "терористи" и "ЛГБТ младежи", които действат срещу "националните и духовни ценности" на Турция. Държавният департамент на САЩ определи "риториката" на турския лидер като недопустима и призова Турция да разреши протестите и "дори речта, която може да бъде намерена от някои за некомфортна".

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Турция атакува кюрдите в Северен Ирак

    Турската армия започна нова офанзива по суша и по въздуха срещу забранената Кюрдска работническа партия ПКК в Северен Ирак. Както съобщи мистърът на о ...
    19.04.2022
    3 008
    31
Новини по държави: