Отидете към основна версия

5 884 76

Скопие поиска от София да внимава и да избягва провокации

  • северна македония-
  • скопие-
  • румен радев-
  • провокации-
  • ес-
  • нато

Трябва да се внимава от всички страни, участващи в преговорния процес, посочиха от Скопие

Снимка: Shutterstock

Да се внимава за наратива и да се избягват провокации. Да се практикуват европейските ценности, а съюзничеството в НАТО и очакваното близко сътрудничество в рамките на ЕС допълнително да затвърдят двустранните отношения между Република Северна Македония и България. Това заявиха властите в Скопие след последните новини от София, че президентът Румен Радев е свикал на среща началниците на службите за сигурност заради незачитането на правото на самоопределение на българите в югозападната ни съседка, пише „Слободен печат“, цитиран от агенция "Фокус".

Правителството чрез своя говорител Душко Арсовски повтори вчера позицията по отношение на преговорите с България, че всички страни, участващи в процеса, трябва да внимават и че не е подходящо страните членки на НАТО да общуват по този начин. „Премиерът представи становище, обяснение за това. Като правителство можем само да го повторим. Продължаваме с внимателния наратив. Трябва да се внимава от всички страни, участващи в преговорния процес, включително висшите служители от двете страни. Най-важното е, че не е подходящо страните членки на НАТО да общуват по този начин“, каза Арсовски.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска оцени като грешна стъпка срещата на Радев с ръководителите на службите за сигурност. Той подчерта, че Северна Македония е може би най-добрият пример в региона по отношение на равенството на гражданите и зачитането на многообразието. „Не съм чувала за пример или епизод в историята, когато разузнаването е работило положително и полезно за развитието на правата на човека и мисля, че това е грешна стъпка. Република Северна Македония е страна, която е инвестирала много в равенството на гражданите и в отвореността на обществото да приеме всички различия. Може би ние сме най-добрият пример в нашия регион по тази тема и той е признат от организации, които често критикуват тези теми“, каза Шекеринска. Тя добави, че македонското общество е показало по-голяма зрялост и откритост от някои по-стари демокрации, тъй като, както той каза, като малка държава и като нация е преминало през епизоди на отричане и това ги е насърчило да осъзнаят, че различните трябва да бъдат уважавани.

„Научихме си уроците. Ние ги показваме всеки ден, дори и с преброяването, ние сме държава, която дава възможност на всеки гражданин да се изразява свободно. Бих се радвала, ако всички държави в съседството ни дадат едно и също право на своите граждани“, каза министърът на отбраната. Послание за преодоляване на предизвикателствата, засилване на сътрудничеството и укрепване на двустранните отношения изпрати вчера на българския си колега Екатерина Захариева министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи в поздравителното послание по случай 3 март - Националния празник на Република България. „Считам отношенията с Република България за изключително важни, докато ангажиментът за тяхното по-нататъшно укрепване е от особен интерес за развитие на добросъседските отношения. Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важна връзка в укрепването на доверието между нашите граждани“, каза Османи в поздравителното си послание до Захариева.

Той подчерта, че „пътят напред е чрез възприемането и практикуването на европейските ценности, а съюзничеството в НАТО и очакваното тясно сътрудничество в рамките на ЕС допълнително ще укрепят двустранните отношения. „Подкрепата на Република България за евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония означава сигурна подкрепа за нашите най-високи стратегически приоритети и е потвърждение на приятелството между нашите граждани. Съвместното председателство на Берлинския процес тази година беше исторически момент с голяма символика, който показа, че регионът поема инициативата и поема отговорност за процесите, които определят неговото бъдеще. Това беше потвърждение, че държава-членка на ЕС и страна-кандидатка могат да работят заедно в интерес на страните от региона. Убеден съм, че само чрез непрекъснато прилагане на сегашния подход ще успеем да преодолеем всички предизвикателства и да осигурим всеобхватен напредък на нашите граждани“, заяви Османи в поздравително послание до българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: