2 Март, 2021 17:36 1 969 18

България помага на Северна Македония с два проекта за 84 900 лв.

  • северна македония-
  • проекти-
  • хуманитарна помощ-
  • битоля-
  • мвнр-
  • димитър иванов-
  • помощ

Средствата са от бюджета на МВнР

България помага на Северна Македония с два проекта за 84 900 лв. - 1
Снимка: МВнР

Две споразумения за 2021 г. за проекти, финансирани от Република България по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ, бяха подписани в Битоля от генералния ни консул Димитър Иванов. Проектите са в сферата на образованието и за подпомагане развитието на капацитета за спасителни операции при бедствия, аварии и катастрофи, и са на обща стойност 84 900 лв, съобщиха от Министерство на външните работи.

Според подписаните споразумения дружеството за „Македонско-Българско приятелство“ от град Битоля ще получи финансиране от 59 900 лв. за подпомагане на деца от социално слаби и многодетни семейства от основните и средни училища на територията на консулския окръг, както и за подобряване на образователния процес в периода, в който се сблъскваме с пандемията от коронавирус.

Второто споразумение предвижда сдружението „Горска служба за спасяване“ от град Битоля да получи 25 000 лв. за повишаване степента на техническа обезпеченост за провеждане на операции по издирване и спасяване на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи. Бенефициерите изразиха своята голяма благодарност към българската държава за оказаната помощ и подкрепа.

Споразуменията са в съответствие с приетото по-рано този месец от Министерския съвет на Република България решение за отпускане на 835 009 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Молдова, Армения и Виетнам. Средствата са от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициери, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 0 Отговор
    Македония напрактика отдавна е под контрола на Гърция икономически.
  • 2 Пълен фейк

    16 2 Отговор
    България на себе си не може да помогне,Зимбабве ще ни даде повече..
  • 3 Турлак

    20 1 Отговор
    Северозападна България умира бавно но управляващата клик помага на Албанските Македонци.Срама нямате ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Пратиха

    4 5 Отговор
    ли им 10 - те хиляди ваксини , които "щедро" им обеща един вечно джиткаш насам натам с джипка ? Или 'дето го каза , там останаха !
  • 5 Петър Иванов

    13 1 Отговор
    Северните пещерняци нямат и 2млн население, 40 % албанци, 50 % турци, 9 % северни елени, 1 % българи които са забравили че са българи, дълги години под югославско влияние сега и гръцко, няма смисъл да се занимаваме с безродници
  • 6 честен ционист

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Турлак":

    Не умира, а се преформатира в Пиринска, а после и в гръцка. Хората са уморени да ги наричат македонци.
  • 7 Македонски

    4 4 Отговор
    Със тези пари ще мога да си построя само една къща на село.На това му се вика владишка милостиня,А после се бием в гърдите,че сме голямата работа.

    Коментиран от #17

  • 8 Полковник РУМНО

    12 0 Отговор
    Нека има такива помощи, добре е това, но не трябва да се забравя другото. Никакво влизане в ЕС, докато македонските политици следва не признаят, че са българи, че няма македонска азбука, която е една измишльотина от 1944г., и т.н. Една тогава може да се седне на масата за преговори. Една държава, един език, един Народ.Това е.
  • 9 Ами тя Тиквата

    1 1 Отговор
    В чекмеджето си има 4 пъти по толкова..
  • 10 Любен Стойков

    3 3 Отговор
    Трохички помощ за Македония, милиарди за Сърбия...
    Пътищата към Македония са като в Русия - няма ги, а към Сърбия магистрали. Алъш- вериш с Македония - йок, а сръбската скара и сръбски стоки пълно.
    За Сърбия газопровод без пари, а за македония ваксини дето ги няма.
    С трици мамуни не се ловят.
  • 11 Монтанчанин

    3 1 Отговор
    Абе на тия освен да им се дава те дават ли нещо.егати просяшката държава къде са.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗАТРВОРЕТЕ

    3 2 Отговор
    ГРАНИЦАТА и отзовете нашия посланик, а техния изпратете да си ходи. Всички получили български паспорти ги запазват, ако имат само едно гражданство - българско. На всички други се отнема българското гражданство. Т.н. северна Македония спира да съществува за нас. ГОТОВО. АМА ЗА ДА СТАНЕ СЕ ИСКАТ МЪЖЕ С М-Ъ-Д-Е, А НЕ СЕГА НАЛИЧНИТЕ.
  • 14 ВСЕКИМУ ЗАСЛУЖЕНОТО

    5 0 Отговор
    МАКЕДОНСКИТЕ УПРАВНИЦИ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦИГАНИ - ПРОСЯЦИ! АКО НЕ ИМ ДАДЕШ ТОВА КОЕТО ИСКАТ, ЗАПОЧВАТ ДА ТЕ ПЛЮЯТ И КЪЛНАТ. РАЗЧИТАТ НА БАЛКАНСКИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ ЗА СВОИТЕ БЕЗУМИЯ. ПОМИЯРИ СА В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, КОЙТО ДАДЕ ПОВЕЧЕ С НЕГО СА! ОТ ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА И НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯМЕ С ТЯХ КАТО С ПОМИЯРИ - НИЩО ДА НЕ ИМ СЕ ДАВА, ДОКАТО САМИ НЕ СИ ИЗЧИСТЯТ БОКЛУКА ОТ КЪЩИЧКАТА. ИЗКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ СЕ ПРАВИ САМО ЗА 100% -ОВАТА БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ В БИТОЛЯ, ОХРИД И РЕГИОНА. ЗА ДРУГИТЕ РАЙОНИ - САМО МАЧКАНЕ. "НА ЗЛО КУЧЕ - ЗЛА ТОЯГА!"
  • 15 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор
    Никaквo влизaнe нa CМaкeдoния в EC. Aкo тoвa cтaнe, крaй c Бългaрия и бългaрcкият eзик. Тe ca иcтoричecки тeрoриcти, a c тeрoриcти нe ce прeгoвaря. Тe ca бългaри и в тecкeрeтaтa им гo пишe. В турcкитe aрхиви в Aнкaрa e пълнo c тaкивa дoкумeнти. Тoвa ce знae. Вcичкo другo e прикaзки.
  • 16 Болярин

    2 0 Отговор
    Никакви проекти, никакви пари, никаква милост за тези сърбогъзодавци ! Народа в България има нужда от тези пари, а не някакви полу-човеци от някъде си ...
  • 17 Аз, бе... Аз...

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Македонски":

    На тия измикяри и 2 лв. помощ да не им дава България - да просят от сърбите !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: