Отидете към основна версия

1 727 3

Канада залага на атомната енергетика за намаляване на въглеродните емисии

  • канада-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • въглеродни емисии-
  • зелена енергия

Канада е шеста по производство на атомна енергия в света

Снимка: Shutterstock

Канада разчита на атомната енергетика като част от чистия енергиен баланс, който ще играе значителна роля за рязкото намаляване на въглеродните емисии. На човек от населението въглеродните емисии в страната са като тези в САЩ, но са по-големи от тези в Русия, Китай и Индия.

„Не виждаме път за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. без атомна енергетика Тя е доказана, проверена и безопасна и ние сме добри в атомния отрасъл“, заяви Шимъс О’Риган, министър на природните ресурси, предаде "Уолстрийт джърнъл".

Канада е шеста по производство на атомна енергетика в света, според американския Институт за атомна енергия. 19 атомни реактора произвеждат 15% от електроенергията в страната. В Онтарио, който е по-голям по площ от щата Тексас, атомната енергия е най-големият източник на електроенергия с дял от 60%.

Миналата година федералното правителство на Канада одобри пътна карта за поощряване на разполагането на малки модулни реактори. Компанията Terrestrial Energy Inc., разположена близо до Торонто, разработва 300-мегаватов реактор на разтопени соли. Правителството отпусна 20 милиона канадски долара ($16 милиона) за подпомагане на проекта. Terrestrial се надява да разположи първия си малък реактор до края на десетилетието.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Канада гледа към нови зелени политики

    Кандският премиер Джъстин Трюдо обеща, че неговото правителство ще въведе зелени политики, съобщи Гардиън. През последните дни се проведе конгрес н ...
    11.04.2021
    1 552
    17
Новини по държави: