Last news in Fakti

11 Март, 2021 14:52 1 725 3

Канада залага на атомната енергетика за намаляване на въглеродните емисии

  • канада-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • въглеродни емисии-
  • зелена енергия

Канада е шеста по производство на атомна енергия в света

Канада залага на атомната енергетика за намаляване на въглеродните емисии - 1
Снимка: Shutterstock

Канада разчита на атомната енергетика като част от чистия енергиен баланс, който ще играе значителна роля за рязкото намаляване на въглеродните емисии. На човек от населението въглеродните емисии в страната са като тези в САЩ, но са по-големи от тези в Русия, Китай и Индия.

„Не виждаме път за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. без атомна енергетика Тя е доказана, проверена и безопасна и ние сме добри в атомния отрасъл“, заяви Шимъс О’Риган, министър на природните ресурси, предаде "Уолстрийт джърнъл".

Канада е шеста по производство на атомна енергетика в света, според американския Институт за атомна енергия. 19 атомни реактора произвеждат 15% от електроенергията в страната. В Онтарио, който е по-голям по площ от щата Тексас, атомната енергия е най-големият източник на електроенергия с дял от 60%.

Миналата година федералното правителство на Канада одобри пътна карта за поощряване на разполагането на малки модулни реактори. Компанията Terrestrial Energy Inc., разположена близо до Торонто, разработва 300-мегаватов реактор на разтопени соли. Правителството отпусна 20 милиона канадски долара ($16 милиона) за подпомагане на проекта. Terrestrial се надява да разположи първия си малък реактор до края на десетилетието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веселяк

    10 1 Отговор
    И ние ще си имаме ток от АЕЦ, ще си купуваме от "Акую"!
  • 2 Майоров

    4 1 Отговор
    Слава на Баце и Героите Гешевци.
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Всички на това залагат само на нас ни забраниха да го направим !!! Как една "нищо и никаква" БЪЛГАРИЯ ще има две атомни централи !!! Ние трябва да сме само КОНСУМАТОРИ А НЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ !!! Демокрацията ще ни излезе от скъпа по скъпа с въвеждането и на ЕВРОТО !!!
Новини по държави: