Отидете към основна версия

2 041 29

Пратеник от Вашингтон! Блинкън отива в Брюксел за срещата на външните министри от НАТО

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • джо байдън

Визитата ще се състои седмици, след като правителството на Джо Байдън встъпи в длъжност и идва след период от четири години на остра реторика към алианса от страна на предшественика му Доналд Тръмп

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Брюксел следващата седмица, за да се срещне с външните министри на страните от НАТО и със служители на Европейския съюз, в момент когато администрацията на президента Джо Байдън иска да заздрави трансатлантическите връзки, съобщи говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА.

На срещата на 23 и 24 март Блинкън ще се присъедини към останалите външни министри, за да обсъди предложените промени в алианса, както и тревогите, свързани с Китай и Русия, климатичните промени, кибер и енергийната сигурност и други въпроси.

Блинкън ще се срещне също с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъди с нея пандемията от COVID-19 и икономическото възстановяване, както и усилията за укрепване на демокрацията, посочи говорителят Нед Прайс.

"Срещите в Брюксел препотвърждават ангажимента на САЩ към нашите съюзници и европейски партньори по общия ни дневен ред", подчерта той.

Визитата на Блинкън ще се състои седмици, след като правителството на президента Джо Байдън встъпи в длъжност и идва след период от четири години на остра реторика към алианса от страна на предшественика му Доналд Тръмп.

Републиканецът многократно обвиняваше европейските страни членки от НАТО, че не отделят достатъчно средства за отбрана, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини