Отидете към основна версия

4 321 37

Подготовка на секциите за гласуване на българските граждани в Турция, в сила е пълен локдаун

  • турция-
  • българия-
  • избори-
  • истанбул

Около 350 хиляди души са с български паспорти в южната ни съседка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с коронавирус днес - 42 308. От снощи в страната е наложена 56-часова пълна карантина - до понеделник сутринта.

В тази обстановка се подготвят секциите за гласуване на българските граждани. Днес до 18:00 часа трябва да бъдат запечатани всички изборни секции.

Около 350 000 са изселниците с български паспорти в Турция, сочат данните на местните организации. Най-голям брой декларации за вота в неделя са подадени онлайн тук. За разлика от предишни избори, когато имаше изискване декларацията за гласуване да бъде попълвана пред представителите на СИК, сега избирателите могат да идват с предварително попълнен документ.

В деня на размисъл и утре е в сила комендантски час, забранено е излизането навън, затворени са всички магазини и заведения. А българските гласоподаватели ще могат да се придвижват, показвайки на властите български документ за самоличност.

Командированите от България членове на секционните избирателни комисии пристигнаха в Турция в четвъртък, а днес пред всяка секцията те се събират, за да я подготвят за изборния ден - извършва се дезинфекция на помещението, тестват се компютрите и необходимата техника. Процесът трябва да завърши до 18:00 часа.

Тази година не се очакват така наречените изборни екскурзии заради изискванията за PCR тест. И все пак някои български граждани може да решат да пътуват до България, но то ще е с редовните автобусни линии или личен транспорт.

Същевременно Covid пандемията в Турция e в разгара си и продължават да затварят бизнеси. Във всички 81 турски провинции тази седмица имаше рязък скок в Covid заболеваемостта. Най-тежка е ситуацията в Истанбул.

За Рамазан президентът Реджеп Ердоган обяви затягане на мерките и от 13 април ще затворят ресторанти и кафенета.

До 31 май турските власти намалиха ДДС за сектора на услугите и хотелиерството от 8 на 1 процент. Това обаче не помага на хората.

На този фон приблизително 20% от населението на Турция вече е ваксинирано срещу коронавирус, а страната се нарежда на 6-то място в света по брой имунизирани.

Имунизацията започна в средата на януари с китайската ваксина на Синофарм, а от вчера вече има и ваксини на „Пфайзер“/„Бионтек“.

Турция днес отчете рекордно висок брой на нови инфекции, а страната е в капана на бързоразпространяващите се британски и африкански варианти на вируса, предава специалният пратеник на БНР.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: