Отидете към основна версия

11 865 100

Една дума може да вкара Турция и САЩ в страшен конфликт

  • гюлен-
  • фетхуллах гюлен-
  • турция-
  • геноцид-
  • сащ-
  • арменски геноцид-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • конфликт

Байдън може да признае арменския геноцид

Снимка: Shutterstock

Думата „геноцид” може да изостри още повече двустранните отношения между Турция и САЩ и да вкара двете държави в нова спирала на заплахи и санкции. В Анкара се надяваха, че новата администрация на Джо Байдън ще работи за укрепване на диалога и изчистване на различията, но вече има сигнали, че това няма да се случи.

Американският президент Джо Байдън е казал на турския си колега Реджеп Ердоган, че възнамерява да признае кланетата на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид, съобщиха източници, запознати с разговора. Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция, които са дългогодишни съюзници в НАТО.

В изявлението на Белия дом са казва, че двамата лидери са се договорили да се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО през юни, за да разговарят по-обстойно за двустранните отношения. В изявлението на президентството в Анкара се посочва, че двамата лидери са били единодушни за стратегическия характер на двустранните отношения и за значението на съвместната работа за изграждане на по-добро сътрудничество по въпроси от взаимен интерес.

През последните години отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха заради три въпроса, по които двете държави имат различия: превратът в Турция, войната в Сирия и руските ракети С-400.

След опита за военен преврат в Турция през 2016 година Анкара посочи живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, навремето дясна ръка на Ердоган, като организатор на пуча. Анкара поиска от Вашингтон неговата екстрадиция, но американците отказаха. По отношение на войната в Сирия, САЩ подкрепят кюрдските милиции, които пък Турция смята за част от терористичната организация ПКК. САЩ обучаваха и въоръжаваха тези войници, докато турската армия ги направи своя мишена. Разминаване в позициите има и по въпроса за сделката за руските ракети С-400. САЩ и НАТО се обявиха против покупката, докато Турция обяви, че може сама да избира с какви системи да се въоръжава.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: