Отидете към основна версия

3 476 16

Турция: Думите на Байдън няма да имат правно основание

  • арменски геноцид-
  • джо байдън-
  • турция-
  • сащ-
  • геноцид-
  • армения-
  • първа световна война

Турция възразява срещу представянето на тези събития като „геноцид“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Изявлението, което се очаква да бъде направено от президента на САЩ по повод събитията от 1915 г., ще бъде само „политическо изявление без правно основание“, заяви председателят на турския парламент Мустафа Шентоп, цитиран от Анадолската агенция, предаде агенция "Фокус".

„Както се твърди, не съществува нито едно от условията, посочени в закона, събитията от 1915 г. да бъдат определени като геноцид“, каза Шентоп. Неговите забележки дойдоха по време на посещение на гробище в столицата Анкара, където са погребани дипломатите и техните семейства, пострадали от арменски терористични организации. Шентоп също заяви, че призивът на Армения за признаване на "геноцида", който противоречи на историческите факти, "засенчва усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения". Президентът на САЩ Джо Байдън има намерение в събота да характеризира събитията от 1915 г. като „геноцид“.

Турска позиция по събитията от 1915 г.

Позицията на Турция относно събитията от 1915 г. е, че смъртта на арменци в Източна Анадола е станала, когато някои от тях са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са въстанали срещу османските сили. Последвалото преместване на арменците е довело до множество жертви. Турция възразява срещу представянето на тези инциденти като „геноцид“, описвайки ги като трагедия, при която и двете страни са претърпели жертви. Анкара многократно предлага създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения, както и от международни експерти, които да изяснят проблема. Много американски президенти се въздържаха да наричат смъртта на арменците „геноцид“, но бившият президент Барак Обама прие арменската фраза „Meds Yeghern“ или „Ужасно зло“, за да опише трагедията, практика, повторена от Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: