Отидете към основна версия

843 2

Самоубийствен атентат в Кабул

  • атентат-
  • кабул-
  • талибани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко терористи-смъртници атакуваха сградата на Управлението на пътната полиция в западната част на афганистанската столица Кабул около 5 часа сутринта, съобщи „Ройтерс“. Престрелката между служителите от силите за сигурност и поне един от въоръжените нападатели продължава вече няколко часа.

Информацията за жертвите сред участниците и пострадалите сред мирното население засега е противоречива, тъй като операцията все още е в ход. Според шефа на кабулската полиция генерал Аюб Саланги по-рано през деня четирима полицаи и шестима цивилни са били ранени.

По данни на агенция „Франс прес“ един терорист-смъртник взривил автомобил в близост до зданието, последвали още няколко експлозии и се завързала престрелка. Очевидци свидетелстват за огромен облак дим над сградата, където се помещава щабът на граничната полиция и по пътя за парламента. Районът е блокиран.

Според полицията останалите екстремисти са проникнали в сградата, двама от тях са вече ликвидирани. Би Би Си предава, че още двама са се барикадирали на третия етаж и хвърлят ръчни гранати от прозорците. 

Отговорност за нападението са поели представители на движението на талибаните. Техният говорител Забихула Муджахид е съобщи пред медиите, че цел на нападението е американският тренировъчен център в сградата на пътната полиция.

„Тази сутрин голям брой фейадини (атентатори самоубийци) влязоха в комплекса и причиниха големи загуби на врага", заявил е той.

Това не е първото нападение на талибаните над правителствени сгради в Кабул през последните дни. На 16 януари група терористи-смъртници атакуваха щаб-квартирата на Националното управление по безопасност на Афганистан, в резултат на което шестима от нападателите загинаха.

В социалните мрежи Туитър и Фейсбук афганистанците остро критикуват службите за сигурност заради неспособността им да предотвратят подобни атаки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Талибани атакуваха летището на Кабул

    След няколко часова тежка престрелка приключи опитът на талибаните да атакуват летището в Кабул, предаде Би Би Си. Най-малко седмина нападатели бях ...
    10.06.2013
    1 538
    0
Новини по държави: