Last news in Fakti

21 Януари, 2013 12:05 842 2

Самоубийствен атентат в Кабул

  • атентат-
  • кабул-
  • талибани
Самоубийствен атентат в Кабул - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко терористи-смъртници атакуваха сградата на Управлението на пътната полиция в западната част на афганистанската столица Кабул около 5 часа сутринта, съобщи „Ройтерс“. Престрелката между служителите от силите за сигурност и поне един от въоръжените нападатели продължава вече няколко часа.

Информацията за жертвите сред участниците и пострадалите сред мирното население засега е противоречива, тъй като операцията все още е в ход. Според шефа на кабулската полиция генерал Аюб Саланги по-рано през деня четирима полицаи и шестима цивилни са били ранени.

По данни на агенция „Франс прес“ един терорист-смъртник взривил автомобил в близост до зданието, последвали още няколко експлозии и се завързала престрелка. Очевидци свидетелстват за огромен облак дим над сградата, където се помещава щабът на граничната полиция и по пътя за парламента. Районът е блокиран.

Според полицията останалите екстремисти са проникнали в сградата, двама от тях са вече ликвидирани. Би Би Си предава, че още двама са се барикадирали на третия етаж и хвърлят ръчни гранати от прозорците. 

Отговорност за нападението са поели представители на движението на талибаните. Техният говорител Забихула Муджахид е съобщи пред медиите, че цел на нападението е американският тренировъчен център в сградата на пътната полиция.

„Тази сутрин голям брой фейадини (атентатори самоубийци) влязоха в комплекса и причиниха големи загуби на врага", заявил е той.

Това не е първото нападение на талибаните над правителствени сгради в Кабул през последните дни. На 16 януари група терористи-смъртници атакуваха щаб-квартирата на Националното управление по безопасност на Афганистан, в резултат на което шестима от нападателите загинаха.

В социалните мрежи Туитър и Фейсбук афганистанците остро критикуват службите за сигурност заради неспособността им да предотвратят подобни атаки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 талибан

    0 0 Отговор
    сефте
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Няма ли опасност този атентат да се отрази пагубно на българоафганската дружба и пакта им за ненападение?
    Не значи ли това че авиолинията София - Кабул ще бъде прекъсната до второ нареждане? Няма ли опасност от военна намеса на турция, и принузителен строеж на АЕЦ Белене, от турски специалисти? Не е ли това сигнал че се готви възтановяването на турската азбука във вилаетите? Не е ли атентатът на Доган ловка ориенталска хитрост, да се отвлича вниманието от дислоцирането на турската пехота по Тракия и подбалканските полета? Не бяха ли за това тези магистрали, да гарантират бърза подвижност на турските победоностни армии? Да живее султанът, наш двоен освободител! Да живее Ахмет Доган, свята жертва на гяурския сепаратизъм! Да живеят свободните вилаети! Да живее султана! Братя в алаха и дебелосерият му гей моамед - позволете ми да завърша както е казано в корана, - да живее султана!
Новини по държави: