Отидете към основна версия

6 561 21

Фантасмагориите на Северна Македония

  • северна македония-
  • преговори-
  • българия

Страната трябва да се адаптира към моментното положение

Снимка: БГНЕС/EPA

Последните визити на македонския държавен глава Стево Пендаровски показват, че страната няма намерение да започне сериозни преговори с България. Това обяви в свой анализ македонският журналист Владо Перев, съобщи Трибуна.мк.

Македонският държавен глава беше на посещение в ЕС. Там той обяви, че е готов да започне отново преговори с България, съобразявайки се с границите, които вече бяха поставени.

Той проведе разговори с висши европейски представители. Такива са върховният европейски представител по външната политика Жозеп Борел, отговарящият за европейското разширяване Оливер Вархели и докладчикът за преговорите със Северна Македония Илхай Кючук.

На пръв поглед изглежда, че Пендаровски опитва да даде началото на позитивен диалог, но всъщност се отварят стари проблеми. Такива бяха наблюдавани още при споровете с Гърция.

Споменаването на прегради значи, че македонското правителство няма сериозни намерения за започване на преговори с българските представители. Перев смята, че сега македонската реторика може да се тълкува, като че страната няма проблем с България, а българите имат проблем с македонската история.

Политически недалновидно е да отидеш в ЕС и да казваш, че си готов за преговори, прехвърляйки вината върху българите за създалото се напрежение. Това става в момент, в който в страната не е обявено правителство и се очакват нови избори.

За Пендаровски е ясно, че това е позиция на фантастична реалност, толкова желана от представители на по-малки държави. Трудно е да се очаква, че с изчакване преговорите ще могат да бъдат актуализирани.

Българската държава е преминала през много победи и загуби, но независимо, дали е била монархия или република, тя винаги е имала последователна позиция за своите отношения с Македония.

Перев призовава македонската страна да се адаптира оптимално към моментната ситуация и да извлече максимума от българската непоследователност. Всичко останало е фантазия и фантастична реалност, от които Северна Македония и България трябва да излязат.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Северна Македония няма да чака България

    Северна Македония настоява пред Европейския съвет да реализира решението за започване на преговори със страната, съобщи Нова Македония. Македонскот ...
    29.04.2021
    8 860
    71
  • Северна Македония очаква решение от България

    Северна Македония е готова да поднови преговорите с България. Това обяви македонският държавен глава Стево Пендаровски, цитиран от Нова Македония. ...
    28.04.2021
    2 510
    21
  • Призив от Северна Македония

    Външният министър на Северна Македония Буяр Османи е изпратил телеграма до страните от ЕС, съобщи Нова Македония. Дипломатът настоява за започване ...
    28.04.2021
    6 035
    36
Новини по държави: