Last news in Fakti

29 Април, 2021 11:20 6 557 21

Фантасмагориите на Северна Македония

  • северна македония-
  • преговори-
  • българия

Страната трябва да се адаптира към моментното положение

Фантасмагориите на Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Последните визити на македонския държавен глава Стево Пендаровски показват, че страната няма намерение да започне сериозни преговори с България. Това обяви в свой анализ македонският журналист Владо Перев, съобщи Трибуна.мк.

Македонският държавен глава беше на посещение в ЕС. Там той обяви, че е готов да започне отново преговори с България, съобразявайки се с границите, които вече бяха поставени.

Той проведе разговори с висши европейски представители. Такива са върховният европейски представител по външната политика Жозеп Борел, отговарящият за европейското разширяване Оливер Вархели и докладчикът за преговорите със Северна Македония Илхай Кючук.

На пръв поглед изглежда, че Пендаровски опитва да даде началото на позитивен диалог, но всъщност се отварят стари проблеми. Такива бяха наблюдавани още при споровете с Гърция.

Споменаването на прегради значи, че македонското правителство няма сериозни намерения за започване на преговори с българските представители. Перев смята, че сега македонската реторика може да се тълкува, като че страната няма проблем с България, а българите имат проблем с македонската история.

Политически недалновидно е да отидеш в ЕС и да казваш, че си готов за преговори, прехвърляйки вината върху българите за създалото се напрежение. Това става в момент, в който в страната не е обявено правителство и се очакват нови избори.

За Пендаровски е ясно, че това е позиция на фантастична реалност, толкова желана от представители на по-малки държави. Трудно е да се очаква, че с изчакване преговорите ще могат да бъдат актуализирани.

Българската държава е преминала през много победи и загуби, но независимо, дали е била монархия или република, тя винаги е имала последователна позиция за своите отношения с Македония.

Перев призовава македонската страна да се адаптира оптимално към моментната ситуация и да извлече максимума от българската непоследователност. Всичко останало е фантазия и фантастична реалност, от които Северна Македония и България трябва да излязат.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хубав ден

    79 1 Отговор
    Целият проект Македония е антибългарски. Няма решение на македонския проблем, освен заличаването на тази държава. Подялба между България и Албания е най-доброто решение, отчитайки демографията.

    Коментиран от #12, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    28 0 Отговор
    В последните 2 абзаца има явно противоречие за (не)последователността на България. Редакторът да си погледне текста и да му придаде (поне някакъв) смисъл.
  • 4 Говедото

    34 0 Отговор
    Хахаха..тия смешници си мислят че не те, а ние ще влизаме в ЕС.Луно, Луно..земьо македонска.Абе тия не разбраха че като обикалят като недарени свахи нищо няма да постигнат.
  • 5 Бай Манчо

    24 0 Отговор
    Македонските "комити" , започват да се оплитат и да разиграват циркове . D . G. D . , ако имахме добри дипломати , а не тези "диванните" и служещи на чужди интереси със сигурност нямаше да им позволят да правят опити за подмяна на историята и да ни губят времето за глупости . Историята е такава каквато е !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ивам

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕШЕВ":

    Да ти хлопа нещо ?
  • 9 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "джаич":

    Научи първо правилния български и после пиши в български форуми !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Манчо

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "джаич":

    Пи4 няма интрига има история и факти , виж само на какъв език с какви букви пишеш и от кога са ви набедили за държава , а за вашата дипломация и "учени" има доста шеги и вицове .
  • 12 Скопие

    1 28 Отговор

    До коментар #1 от "хубав ден":

    Имаше ситни грешки, па зедов да ти помогнам да те лекторирам - треба вака: "Цeлият прoeкт Бугарија e aнтимакедонски. Нямa рeшeниe нa мaкeдoнcкия прoблeм, ocвeн зaличaвaнeтo нa тaзи държaвa. Пoдялбa мeжду Македонија и Турција e нaй-дoбрoтo рeшeниe, oтчитaйки дeмoгрaфиятa."

    Коментиран от #15, #17, #21

  • 13 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    20 1 Отговор
    ТАМ ИМА БЪЛГАРИ ЖАДУВАЛИ 80ГОДИНИ ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ,КАКТО В РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПРИКРИВА ПРАБЪЛГАРСКИЯТ ИМ ПРОИЗХОД,АЗБУКА ,ЕЗИК
  • 14 Шумадийски северномарсианец

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "хубав ден":

    Глупости... 21 век е, трябва да се избягват военни конфликти. България трябва да се концентрира върху икономиката, премахване на корупцията и престъпноста. Който се чувства българин, да дойде и да живее в България. Тази територия е изгубена още през 1913г., реалностите днес са други. Иначе античките престават да искат български паспорти, спират с фалшификациите на история и живи и здрави да сме.
  • 15 Шумадийаки северномарсианец

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скопие":

    Антично маке, научи историята, ама не тази на която ви учат в училищата, ами световната. Намери начин от независим и достоверен източник и прочети! И запомни, че когато мечката играее у съседа, скоро ще дойде и при теб. И намери един буквар, ама македонски от преди 1945г. и един исторически извор, в който присъствате като нещо уникално, с различна идентичност! Пффф... вентилатори.. не ни занимавайте повече.

    Коментиран от #16

  • 16 АНОНИМЕН

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шумадийаки северномарсианец":

    Тоя трол списва от София! Толкова е маке, колкото баба ми беше инженер-космонавт! Само му погледни писанието - нарежда ги като чист шопианец с тук-там леко насръбчване; дори и не е намакедончване!
  • 17 От трите най-дългото

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скопие":

    Ама вие и интернет ли имате там бе )))) Заминавай за Сърбия и не ни занимавай, нали искахте Балканскк Шенген със Сърбия? Обаче искате и ЕС, същевременно продължавате с омразната кампания срещу България. Е, виж от кое посолство на ваша територията, се сипе омраза срещу България. Хем ни мразите, обаче продължавате да искате български паспорти. Айде бегай у Сърбия. Чао.
  • 18 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор
    За неразбралите : има някаква карта правена в Словенски НПО институт, ама била "нон пейпър" каквото и да означава "нон пейпър"! Доколкото изтече информация е нещо като картите дето турски политици периодично ги развяват! Ако може някой да го изкара на светло тоя "нон пейпър" ще се разбере от какво му се стричва дъвката на тоя Пендаровски! Би следвало и на някои български политици да им присветне, ама надали! Велико Австрийски и Велико Руски заигравки!
  • 19 БЮРМ/FYROM

    19 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че в миналото това се правило може би съзнателно.
  • 21 МАКЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скопие":

    ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ АЛБАНИЯ БЕ .АМА НЕЩЕТЕ ДА ГО ПРИЗНАЕТЕ.
Новини по държави: