Отидете към основна версия

7 485 103

Призив: Ако Русия е замесена в отвличането на самолета, спрете „Северен поток 2“

  • беларус-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • газопровод-
  • ребека хармс-
  • санкции

Ако руски агенти са участвали в отвличането на самолета, трябва да се предприемат санкции и против Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ексдепутатът от Европейския парламент Ребека Хармс зааяви, че по случая със самолета на Ryanair трябва да се наложат санкции не само на Беларус, но и на Русия, ако е участвала в похищаването на лайнера, предаде News.bg.

"Ако руски агенти са участвали в отвличането на самолета, трябва да се предприемат санкции и против Русия", написа Хармс в профила си в Twitter. По думите ѝ, в такъв случай руската страна може да бъде санкционирана чрез спиране на строителството на газопровода "Северен поток 2". "И понеже някои задават този въпрос от много години: никога не е твърде късно да спрете "Северен поток 2", допълва Хармс.

Същевременно тя изразява надежда, че всички международни полети над Беларус ще бъдат прекратени. "Всички, които са отговорни за този акт на въздушно пиратство, трябва да бъдат изправени пред международен съд. Не трябва да има никаква безнаказаност за диктатора и лоялните към него офицери от беларуските военновъздушни сила", написа още Ребека Хармс.

Самолетът на Ryanair изпълняваше полет от Атина за Вилнюс, но беше прехванат от изтребител на беларуските ВВС и принуден да кацне в Минск. За да накарат екипажа да се подчини, беларуските власти са предали фалшива информация, че на борда има бомба. След принудителното кацане намиращият се в самолета опозиционен журналист Роман Протасевич е бил арестуван.

Случаят предизвика незабавен и мощен международен отзвук. Действията на беларуските власти бяха осъдени от лидерите на европейските институции и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който поиска международно разследване. Критики към поведението на беларуските власти отправиха политици от Гърция, Литва, Германия, Полша, Австрия, Латвия, Естония, Украйна, България, САЩ, Канада и други страни.

Въпреки призивите за незабавно освобождаване на самолета и всички пътници, лайнерът излетя за Вилнюс без Протасевич, който беше отведен от служители на беларуските силови структури. Впоследствие стана ясно, че лайнерът е кацнал в латвийската столица с шестима пътници по-малко. Оказа се, че приятелката на беларуския журналист също не е на борда Липсват и четирима руснаци, които са останали в Беларус - вероятно участници в организацията по отклоняването на самолета и задържането на Протасевич. Журналистът е забелязал още в Атина подозрителен интерес към себе си от страна на рускоезичен мъж на средна възраст, който се е опитал да снима документите му, а след това си е тръгнал, макар че е бил следващият на опашката за проверка на документите. Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская заяви, че става дума за "операция на спецслужбите за отклоняване на самолета с цел да бъде задържан активистът Роман Протасевич".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: