24 Май, 2021 18:28 3 207 49

Лукашенко хваща враговете си и в небето

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • самолет-
  • врагове-
  • опозиция

За да се бори с враговете, Лукашенко е готов да сваля самолети

Лукашенко хваща враговете си и в небето - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Самолетът на Ryanair, летящ по маршрут Атина-Вилнюс, кацна на летището в Минск заради съобщение за бомба на борда. В резултат на тази операция беше задържан гражданин на Беларус, журналистът Роман Протасевич, който ръководеше „Телеграм“ канала, координиращ действията на протестиращите миналата година. В Беларус той е признат за терорист, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от агенция "Фокус".

В неделя каналите в „Телеграм“ съобщиха за странно оживление на Националното летище в Минск. Пристигнаха поне 10 бригади на Министерството на извънредните ситуации. По-късно имаше официална информация, че самолет на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, е поискал кацане поради съобщения за бомба на борда. „Получихме информация за бомба в самолета. И въпреки че екранната снимка на маршрута показва, че самолетът е бил почти над границата, те са поискали да кацнат в Минск“, пише в „Телеграм“ канала на пресслужбата на Александър Лукашенко. „Ситуацията беше незабавно докладвана на президента. Лукашенко даде безусловна команда самолетът да бъде приет. В тази ситуация най-важното е безопасността и живота на хората “, съобщиха от пресслужбата. Освен това, според нейната информация, Лукашенко е заповядал да се „вдигне изтребител в небето“ за по-нататъшен ескорт на пътническия самолет. „Самолетът е кацнал заради съобщението за бомба. Пилотите са поискали кацане на Националното летище в Минск, кацането беше успешно. Към момента съобщението за взривно устройство на борда все още не е потвърдено.

Причината стана ясна, когато в социалните мрежи се появи информация, че журналистът Роман Протасевич е бил задържан на летището в Минск. Той беше главен редактор на канала NEXTA „Телеграм“който беше обявен за екстремистки в Беларус, тъй като не само активно отразяваше протестите миналата година, но и насочваше действията на протестиращите - обявяваше мястото на събиране, предупреждаваше за местата, където действаха силите за сигурност и т.н. По-късно Протасевич напуска този проект. В Беларус той е в списъка на терористите и е изправен пред смъртно наказание. Приятели на Протасевич в социалните мрежи казаха, че, летейки от Атина, той е съобщил, че е забелязал, че някой го следи на летището там, но никой не би могъл да помисли, че беларуските власти ще отвлекат самолета във въздушното им пространство.

Инцидентът шокира местната общност. По време на подготовката на материала нямаше информация за това кой е съобщил за бомба на борда, кой и защо е взел решението за кацане в Минск. В социалните мрежи обаче бе съобщено, че е имало конфликт между екипажа и пътника на борда на самолета. Също така някои участници в дискусията предполагат, че същият изтребител е бил вдигнат в небето не след като самолетът е излетял от Минск, а преди да е кацнал там и така, че да кацне именно там. „Преследването с изтребител на ВВС на Беларус на чуждестранен транзитен пътнически самолет с цел задържане на белоруски блогър, дори ако е включен от белоруския КГБ в списъка на организациите и лицата, участващи в терористични дейности, никога не се е случвало досега“, пише експертът по медиите Павлюк Биковски в акаунта си в социалната мрежа.

„Беларус се превръща в голям Донбас, черна зона за международно право и сигурност. За да се бори с враговете, Лукашенко е готов да сваля самолети. Принудителното кацане на пътнически самолет в Минск с цел задържане на Роман Протасевич е поредно предизвикателство за целия свят “, пише за инцидента политологът Павел Усов. „Лукашенко е извършил акт на международен тероризъм. Самолетът е отвлечен. Вярвам, че страните от ЕС трябва незабавно да се съберат за извънредна среща на върха. Европейските авиокомпании трябва незабавно да спрат всички полети над Беларус. ЕС трябва да забрани полетите на „Белавия“ над територията си “, пише политологът Дмитрий Болкунец в своя канал „Телеграм“.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская нарече инцидента специална операция на специалните служби. "Абсолютно очевидно е, че това е операция на специалните служби за отвличане на самолет с цел задържане на активиста и блогър Роман Протасевич", каза тя. „Режимът застраши безопасността на пътниците на борда и цялата гражданска авиация заради репресиите срещу човек, който беше редактор на най-големите беларуски независими канали в „Телеграм“. Само заради това той беше признат за терорист и само заради това сега Роман може да бъде изправен пред смъртно наказание в Беларус “, казва тя в своя канал „Телеграм“. Според Светлана Тихановская инцидентът вече е известен както в офиса на Ryanair, така и в Международната организация за гражданска авиация. Щабът на Тихановская поиска да започне разследване на инцидента и да вземе мерки, включително изключването на Беларус от ICAO. „От днес нито един човек, летящ над Беларус, не може да бъде сигурен в своята безопасност. В крайна сметка режимът злоупотребява с правилата за въздушен трафик, за да задържа несъгласните“, каза лидерът на белоруските протести.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    27 10 Отговор
    Демонстрация какво ще се случи с пътническите самолети в постсъветското пространство, ако продължат провокациите в източна Украина
  • 2 Шуши

    50 4 Отговор
    Бе гледам го туй летище в Минск то на светлинни години пред Софийското по инфраструктура, на нащо не смееш да влезеш в тоалетната
  • 3 Дедо

    55 1 Отговор
    А кой убива чужди генерали на чужди летища? Който може го прави другите мрянкат
  • 4 Бесен Язовец

    19 75 Отговор
    Беларус е фашистка държава а Лукашенко е подлога на Путин.

    Коментиран от #9, #13, #33, #43

  • 5 мутра стажант

    5 22 Отговор
    ТО И БАЦО МОЖЕ ТЪЙ ЧАКАЙТЕ СЯ КЪТ СА ВЪРНИ НА ВЛАСТ И ВА МЯТАМЕ
  • 6 123

    67 10 Отговор
    Браво на Лукашенко! А на сороспиите да им напомним как австрийците, по искане на мучащите крави, задържаха по същия начин самолета на президента на Боливия през 2013 г. Затвор за боклука сороспиен, когото беларусите хванаха и свобода за Асандж.
  • 7 123

    55 8 Отговор
    Браво на Лукашенко! А на сороспиите да им напомним как австрийците, по искане на мучащите крави, задържаха по същия начин самолета на президента на Боливия през 2013 г. Затвор за боклука сороспиен, когото беларусите хванаха и свобода за Асандж.
  • 8 мдда

    8 45 Отговор
    Лукашенко е враг на себе си.
  • 9 Kcaniba

    53 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Беларус е независима държава!
    Фапизъма е офицално поощраван в Прибалтийските и бандеровската укрия!!!
  • 10 Браво на Лукашенко.

    43 8 Отговор
    Браво така се прави. Не искаме Беларус в ръцете на Запада - управлявана от домакиня не работила нищо през живота си и подобни деца като този блогър които с ипродават родината за да вземат ЕС гражданство малко пари и да отидат на почивка с приятелката си в Гърция. Сега ще си увеличи почивката, а другите като него няма да могат да спат нощем.
  • 11 Давид

    46 4 Отговор
    Евала. Това не са нашите слуги дето са икономи на САЩ. Заглавието е подвеждащо с цел компромат.
  • 12 GnG

    42 3 Отговор
    ФАКТ са ОПИТИТЕ на чужди сили, в Беларус да бъде осъществена ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ !
  • 13 Хан Ко Брат

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Друже, много си сляп. Поогледай се коя държава и къде води реални войни срещу легитимни избрани държавни ръководители. Поогледай се, коя държава сее разруха там където нейна армия е стъпила и от където нейна армия си е тръгнала. Фашистко е да избираш другите, за да са добре твоите. По този показател водещи от средата на 20 и сега началото на 21 в са САЩ. Пишеш и не мислиш.
  • 14 Дамм...

    1 22 Отговор
    "...тъй като не само активно отразяваше протестите миналата година, но и насочваше действията на протестиращите - обявяваше мястото на събиране, предупреждаваше за местата, където действаха силите за сигурност и т.н" - то и тук в коментарите имаше един такъв, който правеше такива (подобни) неща по повод протестите в България. Това обаче прави ли от него терорист?!
  • 15 Чвк вагнер

    1 27 Отговор
    Така, така, и колхозника се нарежда плътно до късичкия в Кремъл, трибунал в Хага и столчето....

    Коментиран от #18

  • 16 Иван

    21 0 Отговор
    Ево Моралес.
  • 17 Качински

    1 28 Отговор
    Пак добре, че не са го свалили, както свалиха самолета на полският президент.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    26 0 Отговор
    Хага е нацистко пед..ера..стко свърталище.
  • 20 24 май

    0 22 Отговор
    Днес нито една руска телевизия не съобщи от къде идва кирилицата.

    Коментиран от #23, #25, #27, #28, #29

  • 21 Гошо

    7 0 Отговор
    Марче ,бития бит е ...ния ,е ..н
  • 22 Шляхтиц

    10 1 Отговор
    Много приказки, много коментари. Поне аз прочетох някъде, че самолетът е бил принудително приземен заради сигнал за бомба. У кого е била бомбата, кой е заплашил да взриви бомба, имало ли изобщо бомба, засега пълна тишина.
  • 23 Гошо

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "24 май":

    Е от къде идва ,май от Охрид а
  • 24 Данчо

    30 0 Отговор
    Джендърите по-добре да се съсредоточат върху смъркашите наркотици на Евровизия. :)
  • 25 Иван

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "24 май":

    Англо-американците я съобщиха и я почитат, смятат да заменят латиницата с кирилицата.
  • 26 другарят

    26 0 Отговор
    Браво другарю Лукашенко! Така трябва да се постъпва с враговете на беларуският-руски народ!
  • 27 ЛЕНИН

    2 15 Отговор

    До коментар #20 от "24 май":

    АМИ ТО СЕ ЗНАЕ, КИРИЛИЦАТА Я ИЗМИСЛИ ДРУГАРЯ ЛЕНИН.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 kkk

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "24 май":

    Да те открехна- такова нещо като "кирилица" не съществува щото Кирил Методий и брат му са създали някаква никому ненужна драсканица, а сред тези които са създали НАШАТА азбука няма нито един с името "Кирил"
  • 30 Бай Кольо

    2 7 Отговор
    И Борисов трябваше да действа като Лукашенко,бой и е...ан на протестиращите
  • 31 НКВД

    20 1 Отговор
    Браво, Лукашенко! Так держать!
    С гнусните соросиди, така се прави!
  • 32 Факт

    17 1 Отговор
    Aко го бяха направили Американците, както и са го правили фактически и многократно до сега, със сигурност послушни и те от ЕС и останалите лакейчета щяха да мълчат.
    Така, че за едни може но за други нееее е това му се вика демократично мислене, а медиите уж..... независими но пеят по сценарий, че иначе ще има демократичен пляс
  • 33 пендьо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    тса изсипя в ушите ти
  • 34 Шляхтиц

    4 1 Отговор
    Във Вести.БГ има публикация, че самолетът е бил приземен принудително по сигнал от Хамас, че самолетът ще бъде взривен на летището във Вилнюс. Доколко е верно, едва ли някой знае.
  • 35 Гърч

    11 0 Отговор
    Защо ли ми се струва, че поднесоха на тепсия на Лукашенко това соросоидче. Стана топло, в Беларус хората не са в локдауни, имат работа, нормален живот. Пробутват един крякащ тип "Навални", щот готвачката Тихановская вече я забравиха и нещо не върши работа. Вижте маршрута на самолета, минути преди Вилнюс, обръщат към Минск, къде е Вилнюс, къде Минск. Сега от демократичното пак ще подпалят Беларус.

    Коментиран от #36

  • 36 Шляхтиц

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гърч":

    Във Вести.БГ е публикувана статия за заплаха от Хамас, че самолетът ще бъде взривен на летището във Вилнюс. Колко е верна тази заплаха ??????
  • 37 Бесен Язовец

    4 1 Отговор
    Абс нормално терорист с бомба на борда при това соросня значиОRC - Oпасен RC не обикновенно RC!
  • 38 стоян георгиев

    13 1 Отговор
    адмирации за хладнокръвието на беларуските спец служби и президента александър лукашенко. соросоидните терористи като роман не са за подценяване.
  • 39 pepy

    14 1 Отговор
    Роман Протасиевич има присъда за педофилия в Тайланд и още една такава в Египет.
  • 40 Байдън

    0 17 Отговор
    Рано или късно целата съветска територия ше стане наша ние няма да отслабим и за миг натиска срещу онез диваци там без значение колко ракети имат ние ще ги победим завинаги

    Коментиран от #45

  • 41 не може да бъде

    12 0 Отговор
    тези ,които сега квичат против една ювелично изпълнена операция на секретните служби на Беларус ,трябва да си припомнят случая с прлиземяването на ПРЕЗИДЕНJСКИЯ самолет на Ево Моралес.За приземяването на самолета на Ryanair може да има подозрителни моменти,но така или иначе всички законови изисквания са спазени!Докато приземяването на самолета на Ево Моралес е акт на държавен тероризъм -чиста проба!Ето затова съм притеснен за бъдещето на ЕС -щом стане дума за някои важни въпроси,шефовете от ЕС ги хваща амнезия!И каква е гаранцията ,че ако се появи някоя тежка конфликтна ситуация,те отново няма да изпаднат в амнезия!?
  • 42 А ония от фащ

    12 0 Отговор
    Направо бомбят иранския генерал...хайде моля..в Брюксел центъра вечер пълен бардак.... хайде хайде ... доматите ги ядем с колците.
  • 43 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Случаят е нещо ,като........при "БЯС"... кожите на стобора ! :)
  • 44 Дсса

    1 0 Отговор
    "той е съобщил, че е забелязал, че някой го следи на летището там, но никой не би могъл да помисли, че беларуските власти ще отвлекат самолета във въздушното им пространство."

    Що за глупости? Пилотите на самолета са поискали аварийно кацане в Минск. Лукашенко само е разрешил.
  • 45 Ще натискаш

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Байдън":

    С голо дупе по хикса, игрека и и-краткото.
  • 46 Тея на снимката скоро нема са живи

    0 1 Отговор
    И промяната лека полека ше настъпва с младото поколение защото света е техен и сащ ше приберат територията на ушанките и ше я направят тодна за живот
  • 47 барчо

    2 0 Отговор
    На тоя съм му гледал материалите. Личи си, че изобщо му липсва образованието, да не говорим за журналистика. Платено мереке, което организира метежи срещу правителството на собствената му държава. Обявен за издирване и издирен, арестуван. Грози го присъда до 15 години пандиз. Нищо страшно на неговата възраст. Ще излезе като пич след десетина години, готов за нови платени подвизи. Лукашенко така или иначе няма да се кандидатира за следващите избори, поне така беше заявил.
  • 48 ДОКО

    0 0 Отговор
    БРАВО ЛУКАШЕНКО..ДЕЙСТВАЙ ТВЪРДО..ПРАВИ КАКВОТО Е НУЖНО И ПОДДЪРЖАЙ КУРСА..
  • 49 Сульо

    0 0 Отговор
    То и аз искам подка ама нямааааааа....Някакви фалшиви евроreйoвe искали нещо ха ха ха заплашвали и тропали сърдито с краче....
Новини по държави: