Отидете към основна версия

2 998 39

Протасевич се призна за виновен

  • роман протасевич-
  • джо байдън-
  • виновен-
  • масови безредици

Джо Байдън осъди действията на Беларус

Снимка: БГНЕС

Беларуската държавна телевизия излъчи вчера видео, в което 26-годишният журналист Роман Протасевич се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици, предаде БНР.

"Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, отношението на служителите към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск".

Дмитри Протасевич, баща на журналиста, вярва обаче, че синът му е бил принуден да се признае за виновен.

"Мисля, че са го принудили. Това не са негови думи, не е неговата интонация на говорене. Той се държи много сдържано и виждате, че е нервен. Много е вероятно носът му да е счупен, защото формата му е променена и има много пудра отпред. Мисля, че вероятно е бил накаран да го направи. Синът ми не може да признае, че е създал масови безредици, тъй като той просто не е правил такова нещо."

"Този възмутителен инцидент и видеото с Протасевич, което изглежда записано под натиск, са срамни атаки срещу политическото несъгласие и свободата на словото", заяви в своя позиция американският президент Джо Байдън. Той осъди остро действията на Беларус и допълни, че екипът му разработва подходящи опции, за да може лицата, отговорни за инцидента, да понесат съответни последствия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: