Отидете към основна версия

1 309 5

Испания кани Китай за съвместни проекти

  • педро санчес-
  • си дзинпин-
  • фондове-
  • инвестиции

Санчес посочи възможност за инвестиции в „зеления преход“

Снимка: БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес обсъди с китайския президент Си Дзинпин възможността за съвместни инвестиции с Китай в проекти, финансирани от фондове за възстановяване от пандемията на ЕС, предаде Ройтерс.

По-рано днес Унгария одобри законопроект от съществено значение за зеленото осветление от фонда за възстановяване на ЕС, с което блокът е стъпка по-близо до стартирането на сделката.

Регулаторните органи в Брюксел и Вашингтон са предпазливи по отношение засиленото влияние на Китай в Европа и недоволстват от китайските инвестиции в критична инфраструктура.

Според изявлението на испанското правителство, обаче, Санчес е уверил Си, че може да се намери общ език за ратифициране на дългоочакваното инвестиционно споразумение между Пекин и Брюксел и предложи Испания да играе конструктивна роля за укрепване на отношенията между Китай и ЕС.

Тъй като през следващите години Испания трябва да получи около 140 милиарда евро за възстановяване от пандемията, Санчес посочи възможностите за инвестиции в „зеления преход, електрическата мобилност, кръговата икономика и дигитализацията“.

Преди първия транш на средства от ЕС, Испания е ухажвала държавните фондове за благосъстояние в Близкия изток за съвместно инвестиране в големи проекти.

Миналата година правителството прие указ, който му дава право на вето върху придобиването на повече от 10% дялове от чуждестранни инвеститори в испански компании, смятани за стратегически.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: