Last news in Fakti

26 Май, 2021 21:57 1 306 5

Испания кани Китай за съвместни проекти

  • педро санчес-
  • си дзинпин-
  • фондове-
  • инвестиции

Санчес посочи възможност за инвестиции в „зеления преход“

Испания кани Китай за съвместни проекти - 1
Снимка: БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес обсъди с китайския президент Си Дзинпин възможността за съвместни инвестиции с Китай в проекти, финансирани от фондове за възстановяване от пандемията на ЕС, предаде Ройтерс.

По-рано днес Унгария одобри законопроект от съществено значение за зеленото осветление от фонда за възстановяване на ЕС, с което блокът е стъпка по-близо до стартирането на сделката.

Регулаторните органи в Брюксел и Вашингтон са предпазливи по отношение засиленото влияние на Китай в Европа и недоволстват от китайските инвестиции в критична инфраструктура.

Според изявлението на испанското правителство, обаче, Санчес е уверил Си, че може да се намери общ език за ратифициране на дългоочакваното инвестиционно споразумение между Пекин и Брюксел и предложи Испания да играе конструктивна роля за укрепване на отношенията между Китай и ЕС.

Тъй като през следващите години Испания трябва да получи около 140 милиарда евро за възстановяване от пандемията, Санчес посочи възможностите за инвестиции в „зеления преход, електрическата мобилност, кръговата икономика и дигитализацията“.

Преди първия транш на средства от ЕС, Испания е ухажвала държавните фондове за благосъстояние в Близкия изток за съвместно инвестиране в големи проекти.

Миналата година правителството прие указ, който му дава право на вето върху придобиването на повече от 10% дялове от чуждестранни инвеститори в испански компании, смятани за стратегически.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 0 Отговор
    Социалистите предлагат развитие. Десните алъж-вериж. Така е било, така и ще бъде. Иначе, американците си позволяват да дават тон на Европа повече отколкото на малка Япония. Което е абсолютен парадокс.
  • 2 Бай

    4 0 Отговор
    Меси отива в Китай,ясно
  • 3 Code of Honor

    3 1 Отговор
    Е браво испаноговорящите от латинска европа канят монголската раса за съвместни проекти. Крайно време е да го затварят тоя блок еС и без това никой от Източна Европа не е поаканен за съвместен бизнес, проекти , търговия и инвенстиции

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баскът.

    0 0 Отговор
    На издържам ,много работа,на терминала на Валенсия порт...Само чинашипинг..
Новини по държави: