Отидете към основна версия

2 852 31

Германия очаква обяснения от САЩ

  • германия-
  • щефан зайберт-
  • сащ

Германското правителство поддържа диалог

Снимка: БГНЕС/EPA

Германското правителство е поискало допълнителни разяснения около скандала с шпионирането на съюзници от страна на Съединените щати с помощта на датското разузнаване. Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, съобщи БНР.

„Федералното правителство взе под внимание доклада и е в контакт с всички съответни национални и международни органи за разяснения. Знаете, и това е разбираемо, че по принцип федералното правителство не коментира открито въпроси, свързани с разузнавателната дейност“, каза Зайберт.

По-рано беше съобщено Агенцията за национална сигурност на САЩ е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел.

Според разследването, което се отнася за периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет канали, за да шпионира политици от Швеция, Норвегия, Франция и Германия.

Сред тях са настоящият президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, тогава външен министър и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: