Отидете към основна версия

3 268 33

Турската опозиция призова чужденците: Не инвестирайте в канала на Ердоган!

  • турция-
  • реджеб ердоган-
  • босфор-
  • истанбул

Държавният глава реагира на изявленията на опозицията, като открои необходимостта от приемственост в управлението

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската опозиция предупреди чуждестранни инвеститори за рисковете при евентуално участие в "Канал Истанбул", чието строителство бе обявено вчера на грандиозна церемония начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу в изявление по този повод заяви, че ако опозицията дойде на власт, чуждестранните инвеститори има вероятност да изгубят парите си, които биха вложили в проекта.

"Ще се дистанцираме от страните, които ще участват в търга за "Канал Истанбул", когато дойдем на власт, ще отнемем от вас инвестициите, дори със сила, ако се наложи; ако някоя наша /турска/ банка кредитира проекта, ще си понесе последствията, когато му дойде времето. И ще отменим проекта и ще отнемем инвестиците и терените", заяви Кълъчдароглу, чиято партия участва в коалиционен съюз заедно с Добра партия на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу.

Предупрежданието на Кълъчдароглу подкрепи и лидерът на друга опозиционна партия "Дева" Али Бабаджан, бивш сътрудник на Ердоган.

Турският президент реагира на изявленията на опозицията, като открои необходимостта от приемственост в управлението.

"Те /опозицията, б.а/ заплашват инвеститорите. Казват: "Когато дойдем, трябва да знаете, че няма да ви платим. Ще вземем тези инвестиции от вас". Те заплашват банките. Дори заплашват държавите, които се интересуват от проекта. Що за маниери са това? Що за грубост е това? Приемствеността е от съществено значение в отношенията между държавите. Вие какви кандидати сте за държавно управление, като не знаете основните правила в държавната администрация. Инвеститорите, ако се наложи със сила, ще си получат средствата от вас чрез международния арбитраж. Научете и това", заяви Ердоган.

Вчера, на церемонията по старта на строителството на "Канал Истанбул", на която бе направена първата копка на моста Сазлъдере, първият от шестте моста, които ще бъдат построени в рамките на проекта, турският президент заяви, че"се отваря нова страница в развитието на Турция".

По думите на Ердоган "Канал Истанбул" ще бъде построен за 6 години, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: