Last news in Fakti

30 Юни, 2021 20:12 3 226 13

Каналът на Ердоган и рискът от ново силно земетресение в Истанбул

  • истанбул-
  • босфор-
  • реджеп ердоган-
  • канал-
  • турция

Вероятността през следващите 30 години под Мраморно море да стане трус от седма или още по-висока степен е около 40 процента

Каналът на Ердоган и рискът от ново силно земетресение в Истанбул - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Канал Истанбул" - най-новият мегаломански проект на президента Ердоган има и привърженици, и противници. Сред критичните гласове най-голямо внимание заслужават тези, които припомнят, че Истанбул е земетръсна зона.

Истанбул е земетръсна зона, поради което жителите му трябва да са в постоянна готовност - да имат до вратата раница с най-необходимото (пари, бисквити, вода, телефон, фенерче, превързочни материали). Очакваните в следващите години или десетилетия земни трусове биха могли да предизвикат невъобразим хаос в 16-милионния град. Последното слабо земетресение в Истанбул бе на 19-и юни и макар никой да не пострада, страхът остава, подхранван допълнително от планирания от правителството в Анкара "Канал Истанбул", успореден на Босфора и свързващ Мраморно с Черно море.

Рисковете пред проекта

„Вероятността през следващите 30 години под Мраморно море да стане земетресение от седма или още по-висока степен е около 40 процента", казва пред „Зюддойче Цайтунг" Марко Бонхоф от Центъра за геоложки изследвания в Потсдам, който е и ръководител на земетръсната обсерватория в Истанбул. При това земетресение не би могло да се очаква цунами, тъй като земята би се раздвижила в хоризонтална посока, а не във вертикална. Но отраженията въпреки това биха били катастрофални - би могло да се стигне до десетки хиляди жертви.

Именно от тази гледна точка се разглежда планираното изграждане на канала - наред с опасенията в екологичен план (заради проекта ще бъдат изсечени над 200 000 дървета и ще бъдат унищожени 149 квадратни километра селскостопански земи и поля), голяма роля играе и рискът от земетресения. Професорът по геология Наджи Гьорюр, един от водещите турски сеизмолози, предупреди наскоро, че делтата на планирания канал в Мраморно море би се оказала много близо до предполагаемия епицентър на бъдещото земетресение. Всяка по-голяма промяна в структурата на земната повърхност заради канала би била опасна - тъй като при изкопните работи трябва да бъдат направени множество взривове.

Рисковете се преувеличават?

Но има и експерти, според които рисковете, произтичащи от строителството, са по-скоро обозрими. „Може да има различни съображения срещу планирания канал, но е малко вероятно той да стане причина за тежко земетресение", смята Марко Бонхоф. В сравнение с тектоничната енергия в дълбочина, разместванията при строителството на канала ще бъдат по-скоро малки.

Степента на риска обаче зависи и от това, което ще се прави по бреговете на канала. А там трябва да бъдат построени жилища за 500 000 души – насред зоната, която би била засегната от евентуално земетресение в Мраморно море. Принципно строителството би могло да е в по-висока степен антиземетръсно, както показват държави като Япония, където сградите издържат и на най-тежките трусове. В Турция изискванията непрекъснато се повишават, но обикновено не се спазват.

Затова противници на проекта за новия канал, като истанбулския кмет Екрем Имамоглу, искат предвидените средства в размер на 65 милиарда евро да бъдат вложени по-скоро в неотложното саниране на съществуващите сгради. Експертите отдавна настояват за стабилизация на старите, строени по евтин способ железобетонни сгради. Но правителството не бърза да предприеме подобни стъпки.

Ясно е едно - че едно бъдещо земетресение ще дойде без предупреждение. „Предпоставките за система за ранно предупреждение в Истанбул не са добри", казва Бонхоф. Разломът в земната кора просто е твърде близо до града и само секунди след първия трус сеизмичните вълни ще достигнат до повърхността.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не си играем с природата

    8 2 Отговор
    Защото тя си го връща тъпкано! Освен това ледовете се топят! Рано или късно Босфора ще стане достатъчно широк! Да мислят къде ще строят нови къщи които да приемат наводнените!

    Коментиран от #4

  • 2 пройчо

    8 1 Отговор
    Каналът "Бургас -Александруполис /байпас на Босфора ---трябва да се копае от бандата на Тлъстия Бою, на ръка :))

    Коментиран от #7

  • 3 То и летище Истанбул

    22 5 Отговор
    Щеше да предизвика трусове....и ги предизвика...ама в Германия. Луфтвафе е пред фалит, както и летището в Берлин. Та така и с канала, трусове ще има...ама в Алмания.

    Коментиран от #11

  • 4 Как къде...

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не си играем с природата":

    На гръцките острови. Офффф то и тях няма да ги има
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 неее

    5 4 Отговор
    ще остане ама с рубли ще пазаруват
  • 7 КАУНА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "пройчо":

    ЩЕ ГО ИЗКОПАЕ...ДА ПОЧВА
  • 8 Рошкоо

    12 6 Отговор
    Те щото Панама и в Египет потънахс от земетресения та и Истанбул ще потъне, да е жив и здрав ердо и дано го направи по скоро, то само от парцелите по него ще си избие парите, напук на на кравари и англичани
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Зелеви глупости

    5 0 Отговор
    Че досега като нямаше канал да не би да е нямало земетресения в Истанбул? Където има разломи ще има и земетресения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: