Отидете към основна версия

1 493 27

Тайвански граждани са поканени на събития по случай 100-годишнината на ККП

  • тайван-
  • китай-
  • ккп-
  • китайската комунистическа партия-
  • 100-годишнина-
  • демокрация-
  • свобода-
  • суверенитет-
  • една страна две системи

От Съвета по континентални въпроси призовават тайванци да не участват в подобни събития и да не се поддават на манипулациите на Китай

Съветът по континенталните въпроси на Тайван (MAC) призова тайванците, живеещи в Китай, да не участват в събития, които подкопават суверенитета на нацията.

Китайската служба по тайванските въпроси е изготвила списъци с тайванци, които са регистрирани като пребиваващи в Китай и които да бъдат поканени да присъстват на събитие по случай 100-годишнината на Китайската комунистическа партия (ККП).

Съобщава се, че поканените са получили две дози ваксина срещу Covid-19 и вече са преминали двуседмична карантина.

Съветът по континенталните въпроси заяви, че присъствието на тайвански граждани на събитията по случай стогодишнината на ККП ще противоречи на тайванския закон и ги предупреди да не участват.

От Съвета казаха още, че китайското правителство ще се възползва от възможността, за да популяризира политическите си виждания, да подчертае големите посижения на партията и да опита да повлияе на желанието за свобода и защита на демокрацията на Тайван.

По-рано от правителството на островната страна заявиха, че на правителствени представители, както и на държавни служители от централно и местно ниво им е забранено да присъстват, включително и на пенсионирани служители и бюрократи, както и лица, които вече имат наложени ограничения за посещаване на Китай.

„Обществеността трябва да се въздържа от присъствие, като се има предвид достойнството на нацията ни и преобладаващите настроения на обществото. На хората се напомня да избягват дейности, които могат да навредят на националния интерес на Тайван и да подкопаят националната сигурност. Тайванци не трябва да участват в събития, които насърчават китайската рамка „една държава, две системи” или нарушават националния ни суверенитет.”

От Съветът по континенталните въпроси заявиха също, че когато участват в програми за обмен и дейности в Китай, тайванците трябва да се придържат към регламентите, определени в Закона за уреждане на отношенията между хората от района на Тайван и континенталната зона и „нямат право да подписват никакви споразумения, меморандуми за разбирателство или правителствени документи и не бива да участват в сътрудничество или да подписват взаимни пактове за политически съюз, които противоречат на закона”.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини