Отидете към основна версия

19 089 175

„Всички следи водят към Русия”: ракетата, която почерни 298 семейства

  • mh17-
  • малайзийски самолет-
  • русия-
  • ракета-
  • бук-
  • украйна-
  • донбас-
  • самолет-
  • трагедия-
  • разследване-
  • нидерландия

Започна по същество делото за свалянето на пътническия самолет

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нидерландският съвет за безопасност, базиран в Хага, обяви, че е необходим закон за предотвратяване на полети над конфликтни зони. Въздушното пространство над територии, в които се водят военни действия, трябва да се избягва, а решенията трябва да се взимат по-бързо, защото ситуацията може да ескалира изведнъж. Какъв бе поводът за този призив?

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии, изпълняваш курс от Амстердам до Куала Лумпур през юли 2014 година, бе свален с ракета, докато прелита над Източна Украйна. 298 души загубиха живота си, като по-голямата част от тях бяха нидерландски граждани. Седем години по-късно започна по същество делото за свалянето на самолета, което за миг почерни 298 семейства. Няколко държави поискаха свикването на международен трибунал, но до процес под егидата на ООН не се стигна, защото Русия блокира инициативата с правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Седем години след тази трагедия най-важният въпрос е: кой свали Боинга, летящ над Украйна? Основните заподозрени са четирима, а „следите водят до Русия”, посочва DW. Трима от тях са руснаци: Игор Гиркин, бивш министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, генерал-майор Сергей Дубинский и полковник Олег Пулатов. Гиркин е най-високопоставеният от тях, докато другите двама са поддържали тесни връзки с руската служба за военно разузнаване ГРУ, която е снабдявала бунтовниците с оръжия. Четвъртият заподозрян е украинецът Леонид Харченко. Нито един от проруските сепаратисти не признава вината си. Би Би Си коментира, че началото на същинския процес дава надежда на опечалените семейства за справедливост.

След бедствието петте държави, които бяха най-засегнати от него - Австралия, Белгия, Холандия, Малайзия и Украйна - сформираха така наречения Съвместен екип за разследване (JIT). Разследващите стигнаха до заключението, че Боингът е бил поразен от ракета „Бук”. Русия и до днес отрича да има вина в свалянето на самолета. Защото обаче следите водят към Москва, след като самолетът е свален над Украйна? Разследващите са сигурни, че ракетата е била изстреляна от територия в Донбас, която е била под контрола на проруските сепаратисти. Русия анексира Крим през 2014 г. и изпрати свои войници в Източна Украйна, които и до ден днешен водят сражения срещу украинските сили. Ракетната система „Бук” е била транспортирана там от Русия и е била върната обратно през границата малко след свалянето на самолета. Тези констатации се основават на разкази на очевидци, които казват, че са видели изстрелването на ракетата, на откритите останки от самолета и ракетата, на сателитни снимки и радарни данни, както и на снимки и видеоклипове, показващи транспортирането на руската ракетна система до площадката в Донбас, където е била използвана. Има и записи на телефонни разговори между заподозрени, някои от които бяха оповестени публично от JIT. До момента никой от заподозрените не се е явил в съдебната зала в Нидерландия, където се води делото. Русия не екстрадира своите граждани, а украинецът Харченко вероятно е получил руски паспорт.

Всички доказателства свидетелстват, че Русия е предоставила ракетата от самоходния зенитен комплекс „Бук”, с който през 2014 година беше свален самолетът на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 над Донбас. Такова мнение изрази пред DW българският разследващ журналист Христо Грозев. Следователите щателно са проучили всеки достъпен фрагмент от телекомуникационните данни, всяка спътникова снимка, всеки постинг в социалните мрежи, всички планове за разположението на руски войници в региона, в това число и на зенитно-ракетната бригада, която, според следствието, е била в състояние да транспортира зенитно-ракетния комплекс „Бук”.

„Гардиън” припомня част от разследването, което с изключителна точност проследява пътя на ракетната система „Бук” от Русия до Източна Украйна. Тя преминава границата в тъмните часове на 17 юли 2014 г., след което е откарана в контролирания от сепаратистите Донецк, преди да бъде разположена близо до град Снежное. Свидетели съобщават, че руски военен екипаж е придружавал зенитното оръдие, заедно с бойци на ДНР. По това време проруските сепаратисти губят територии и са уязвими на нападения по въздух от украинската бойна авиация, което принуждава руската армия да разположи там ракети „Бук”. Съдът представи и разговори, според които четиримата основни заподозрени обсъждат разполагането на ракети „Бук” и нуждата от ПВО система. В прехванатите разговори обвиняемите наричат Русия „Москва”, „знаете кой” и „източната съседка”. Един от командирите казва, че изпращането на комплекса „Бук” ще промени драматично съдбата на ДНР на бойното поле, защото танковете вече няма да са толкова лесна плячка. „Ако не получим „Бук”-а, нещата се прецакват. Той е нашата единствена надежда”, казва Сергей Дубинский в разговор, предаден от украинското разузнаване на нидерландските разследващи. След свалянето на пътническия самолет Кремъл представя заблуждаващи и фалшифицирани сателитни изображения като „доказателства” за своята невинност. В хода на разследването Москва на няколко пъти променя тезата си и продължава да отрича своята вина.

След свалянето на самолета проруските сепаратисти в Източна Украйна дори се похвалиха в социалните мрежи, но по-късно изтриват публикациите си, разбирайки своята грешка. Разследващите твърдят, че ракетата е била транспортирана от база на руската армия, принадлежаща на 53-та зенитна бригада в Курск. Фрагменти от ракетата на местропроизшествието недвусмислено показват, че именно това е причината за падането на самолета и погубването на тези невинни животи. Обвинението заяви пред съда, че Русия често е представяла неверни твърдения през седемте години от свалянето на самолета. Холандският премиер Марк Рюте обеща, че човекът, който е натиснал бутона за изстрелване на ракетата, ще бъде изправен пред съда. За мнозина това изглежда невъзможна задача. Но с началото на този процес и доказателствата проблясва вяра, която крепи роднините на загиналите. Дори и да има малко очаквания, някой някога ще бъде екстрадиран или ще признае за това масово убийство.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 80 гласа.

Свързани новини