Отидете към основна версия

3 147 41

Лукашенко унищожава националния елит на Беларус

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • елит-
  • минск

Претърсвания и задържания се провеждат не само в столицата, но и в много други градове

Снимка: БГНЕС/ EPA

Поредната вълна от обиски и задържания обхвана Беларус. Сряда се превърна в черен ден за обществените организации в тази страна. Експертите виждат случващото се като отговор от страна на правителството на европейските санкции и подготовка за конституционен референдум, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от агенция "Фокус".

Към сряда вечерта, когато е писна статията, точният брой на обиски и арести не беше известен. Според правозащитния център "Вясна", чийто офис и домове на служители също са били претърсени, повече от 13 души са били отведени за разпити.

Претърсвания и задържания се провеждат не само в столицата, но и в много градове. Правозащитници и експерти казват, че задачата е да се изчистят напълно и най-малките елементи на несъгласие. „Не виждам нищо, което да не съответства на общите тенденции. Гражданското общество се унищожава в отговор на санкциите, както беше обещано “, коментира ситуацията политическият коментатор Артем Шрайбман. Според него репресиите ще продължат, "докато не унищожат всички, които искат да унищожат, или докато Лукашенко заповяда да спрат". „В затворите има достатъчно места, така че, за съжаление предстои пълно унищожение на всичко, което системата счита за враг. Друг вариант за прекратяване на репресиите е съпротивата."

„Основната цел на властите е да унищожат политическия, културния и националния (контра) елит в Беларус (какъвто и да е той). Елит, който произвежда алтернативни идеи, значения и образи. Това е сърцевината на съпротивителното движение в Беларус “, смята политологът Павел Усов. Той също така е съгласен с мнението, че Лукашенко няма да спре дотук. „След като унищожиха елита, властите ще започнат да оказват натиск върху самата протестна общност, която беше социалната основа на революционното движение в Беларус“, смята той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: