Отидете към основна версия

8 037 65

САЩ казаха на Украйна да „мълчи” по въпроса за „Северен поток 2”

  • северен поток 2-
  • сащ-
  • русия-
  • германия-
  • украйна-
  • газопровод-
  • природен газ-
  • киев-
  • джо байдън

Киев остро се противопоставя на този проект

Снимка: Shutterstock

В разгара на напрегнатите преговори с Берлин по въпроса за спорния газопровод „Северен поток 2”, администрацията на Джо Байдън е призовала Украйна да „мълчи” и да не изразява своето недоволство, пише американското издание Politico („Политико”).

В текущите преговори с Германия американските власти се опитват да ограничат рисковете, които газопроводът ще представлява за Украйна и за европейската енергийна сигурност. Вашингтон и Берлин търсят начини да намалят щетите, които проектът причинява на младата украинска демокрация.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви миналия месец, че завършването на газопровода е свършен факт. Висшият служител в администрацията заяви, че САЩ са стигнали до заключението, че санкциите няма да могат да блокират завършването на газопровода. Позицията на администрацията е в противоречие с голяма част от Конгреса, с украинското правителство и други източноевропейски съюзници, които смятат, че намесата на САЩ все още може да блокира проекта, който е почти завършен.

Източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че позицията на Киев е, че санкциите на САЩ все още могат да спрат завършването на проекта. Според Politico обаче дипломати от Вашингтон ясно са казали на Киев да "мълчи" и да не се меси в преговорите с Германия. Новият газопровод ще е сериозен удар за украинската икономика, тъй като Русия плаща милиарди долари транзитни такси за газа, който преминава през Украйна по пътя си към Европа. "Северен поток 2" ще доставя евтин природен газ от Русия до Германия.

Президентът Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел не постигнаха споразумение как да се справят с въпроса, когато се срещнаха във Вашингтон миналата седмица, предаде "Ройтерс". Байдън каза след срещата с Меркел, че „добрите приятели също могат да имат различия". Завършването на газопровода отдавна е приоритет за Берлин, който разглежда относително евтиния руски природен газ като начин да загърби използването на по-мръсните въглища. Газопроводът „Северен поток 2“ от години уронва отношенията между САЩ и Германия. Почти завършен, 1222-километровият тръбопровод под Балтийско море се разглежда в Берлин като ключов за енергийната му сигурност, а в Москва като начин за разширяване на влиянието в Европа. Според Вашингтон обаче енергийната сигурност на Европа става заложник на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: