Отидете към основна версия

7 924 74

Путин готви ескалация?

  • владимир путин-
  • русия-
  • германия-
  • путин-
  • украйна-
  • коренно население-
  • ескалация-
  • европа

Москва има намерение да изостри допълнително конфликта в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин сравнява един от новите украински закони с "оръжия за масово унищожение", насочени срещу руския народ. Неговите полемики се вписват добре в общия фон, който той изгражда по адрес на Украйна от тази пролет, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде агенция "Фокус".

В руската реторика към Запада има фигура на речта, която непрекъснато се повтаря в почти всяка противоречива тема: ние, казват те, по приятелски начин посочихме, че нашите интереси са засегнати и че ние се стремим към диалог, но нашите западни партньори не се вслушаха в страховете ни. Ясно ги предупредихме за възможните негативни последици, но те ни игнорираха, така че трябваше да действаме. На този фон заслужава внимание един от пасажите, съдържащ се в съобщението на Кремъл за телефонния разговор между президента Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, състоял се в сряда вечерта. В края на съобщението се казва, че Путин е обърнал „специално внимание“ на „открито дискриминационния“ украински закон „За коренните народи“. Възможно е през есента Москва да превърне това събитие в една от ключовите си теми.

Този закон, подписан от украинския президент Володимир Зеленски в сряда, го накара да публикува статия миналата седмица „За историческото единство на руснаци и украинци“, каза Путин. В този текст, публикуван на уебсайта на Кремъл, Путин, цитирайки някои исторически митове, обяснява защо руснаци, украинци и беларуси са един народ повече от хиляда години и защо независима Украйна може да съществува само в близък контакт с Русия. Руският президент смята идеята, че съществува отделен украински народ, различен от руския, за изобретение на враждебни сили, които се стремят да отслабят Русия. Твърди се, че Западът е превърнал Украйна в „анти-Русия“.

"Ние не изоставяме своите"

В това есе, "пропито с фалшификации и полуистински изказвания”, предизвикват тревога преди всичко суровите формулировки, с които Путин характеризира самия закон „За коренните народи“. От факта, че руснаците не са споменати в този закон, предназначен да защитава етническите малцинства, Путин заключава, че целта на закона е „принудителна промяна на идентичността“. Според Путин руснаците в Украйна са принудени да се „отрекат от корените си, от поколенията на своите предци“, но също така да вярват, че Русия им е враг. Разбира се, в закона няма основания за подобни твърдения. Недвусмислено се говори само за малцинствата, „които нямат държавни образувания извън Украйна“. Самите украинци също не са включени в закона като „коренни народи“.

„Не би било пресилено да се каже, че ходът на насилствена асимилация, формирането на етнически чиста украинска държава, агресивно настроена към Русия, е сравним по своите последствия с използването на оръжия за масово унищожение срещу нас“, пише Путин. "В резултат на такъв груб, изкуствен разрив, между руснаци и украинци общият руски народ може да намалее със стотици хиляди или дори милиони." Какво друго освен използването на оръжия за масово унищожение би оправдало енергични контрамерки включително и превантивен удар? Русия вече оправда войната срещу Грузия през лятото на 2008 г. и анексията на Крим през 2014 г., като защита на руснаците. Войната в Източна Украйна се оправдава и от водещи руски политици и лоялни медии с мотива, че руснаците се защитават и там. "Ние не изоставяме нашите", казваше Путин в началния етап на боевете. Пасажът за украинския закон в неговата статия напълно се вписва в тази традиция.

Полезен конфликт за септемврийските избори за Дума?

Това не би трябвало да означава, че Кремъл планира да атакува Украйна, въпреки че министърът на отбраната Сергей Шойгу, веднага след публикуването на статията на Путин за Украйна, разпореди тя да бъде проучена в политическите занятия в руските въоръжени сили. И това показва намеренията на Москва да изостри допълнително конфликта в Украйна. Един от признаците за това беше заплашителното поведение на Москва, изразено в концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна тази пролет. Въпреки че войските бяха изтеглени две седмици по-късно до местата им на постоянна дислокация, военната им техника остана там, според официалните данни тя ще бъде използвана по време на големите маневри на Запад 2021, които ще се проведат в Западна Русия и Беларус през септември.

От гледна точка на властите в Кремъл, всеки външнополитически конфликт, с помощта на който би било възможно да се разпалят националистическите настроения, би бил много полезен по това време. На 19 септември в Русия се провеждат парламентарни избори, за които властите се подготвят с очевидна нервност. Мащабните репресии срещу опозиционни фигури, гражданско общество, медии и дори адвокати през последните месеци показват, че въпреки всички възможности за манипулация властите считат за необходимо радикално да ограничат останалите свободи на руското общество. Определена роля в оценката на рисковете от Кремъл може да играе фактът, че по това време Германия, като най-голямата държава от ЕС, поради изборите за Бундестаг, ще бъде с ограничен капацитет на външнополитическата сцена. Ако този сценарий се окаже истина, това може да даде началото на изключително опасна динамика. Дали това всъщност ще се случи зависи от това как Кремъл оценява ползите от подобен ход. Но ако си припомним сега всички реални действия за ескалация на Кремъл, ще стане очевидно, че той винаги ги е подготвял с различни, които в началото изглеждаха незначителни сигнали.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания