Отидете към основна версия

1 016 2

Италия избира нов парламент

  • италия-
  • избира-
  • нов парламент

В Италия започнаха изборите за нов парламент- първите, след като бившият министър-председател Силвио Берлускони напусна своя пост. Това предаде Би Би Си.

Берлускони подаде оставка през 2011г. Сега той  отново участва в надпреварата като лидер на дясноцентристкия блок.

В събота бившият премиер даде интервю за гръцка телевизия, заради което неговите политически опоненти го обвиниха в нарушение на правилата на предизборната кампания. По италианските закони, в деня преди изборите не трябва да има агитация.

Предварителните прогнози сочеха, че лявоцентристката коалиция, оглавявана от лидера на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани е възможно да спечели изборите. На второ място се очаква да застанат десните сили под предводителството на бившия министър-председател на страната Силвио Берлускони, а на трето – определящата се като алтернатива на всички традиционни партии „Движение 5 звезди”, чийто лидер е популярен италиански сатирик и обществен деятел Бепе Грило. Центристите, оглавявани от премиера Марио Монти, заемат четвърто място.

Европа също е затаила дъх и ще чака техните резултати.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Влошава се икономиката на Италия

    Италия е зле, показват последните данни на Националния статистически институт на страната за месец януари. Според тях държавният дълг е достигнал 12 ...
    02.03.2013
    1 557
    0
  • Левицата с крехка преднина в Италия

    Ляво-центристкият блок на Пир Луиджи Берсани води на приключилия днес двудневен вот за парламент в Италия, отбелязва Би Би Си. Той събира 34% о ...
    25.02.2013
    1 243
    0
Новини по държави: