25 Февруари, 2013 17:01 1 232 0

Левицата с крехка преднина в Италия

  • избори
Левицата с крехка преднина в Италия - 1
Мис Италия 2012 Джуси Бушеми също участва на изборите в Италия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ляво-центристкият блок на Пир Луиджи Берсани води на приключилия днес двудневен вот за парламент в Италия, отбелязва Би Би Си.

Той събира 34% от гласовете в долната камара и 38 в сената, показват предварителните проучвания. Веднага след него с 29% от гласовете в долната камара и 34% в сената се нарежда дясно-центристката коалиция на Силвио Берлускони. На трето място е движението на комика Бепе Грило с 20% от гласовете.

Четвърта остава центристката коалиция на сегашния премиер Марио Монти. 

Правителството на технократа Марио Монти беше принудено да свика предсрочни избори два месеца по-рано след като Силвио Берлускони оттегли своята подкрепа.

Бившият комунист Берсани обеща да продължи с трудните реформи на технократското правителството на Марио Монти. Анализатори отбелязват, че новата политика трябва да направи повече за насърчаване на растежа и създаване на работни места.

Дясно-центристкият алианс Народ на свободата на Силвио Берлускони може да лиши левицата от спечелване на самостоятелно мнозинство в парламента.

Движението на бившия комик Бепе Грило – Пет звезди, привлече широка и нарастваща подкрепа по време на кампанията, и заплаши, че ще бъде основен играч след изборите.

Финансовите пазари внимателно следят изборите в третата по големина икономика в Еврозоната като сигнал за способността да се разрешат проблемите на икономиката на Апенините. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: