Last news in Fakti

2 Март, 2013 10:03 1 552 0

Влошава се икономиката на Италия

  • евро-
  • италия-
  • икономика

Италия е зле, показват последните данни на Националния статистически институт на страната за месец януари. Според тях държавният дълг е достигнал 127%, а безработните са вече над 3 милиона души. Една трудна за решаване ситуация за бъдещото правителство на Италия, предаде БНР.

Новоизбраният парламент се събира на 15-и март, след което предстоят консултации с президента на страната Джорджо Наполитано. Той ще посочи премиера, който да състави правителство. Наполитано изрично подчерта, че Италия има нужда от ново правителство и няма право да разпусне парламента, за да има други избори.

Трудно е, но Италия ще успее, каза още италианският президент, чийто мандат изтича в средата на май.

Като победители в изборите, макар и с малка преднина пред коалицията на Берлускони, демократите отхвърлиха идеята да се коалират с него. С достатъчно мнозинство в Камарата на депутатите и с относително в Сената демократите смятат да поискат доверието на парламента въз основа на 7-8 важни точки за Италия, включително и за излизане от кризата.

По последни данни единственото успешно перо е износът. Държавният дълг е с 7 пункта по-висок от преди две години, брутният вътрешен продукт е спаднал с 2,4%, а данъчната тежест е от 44%. Ниска е покупателната възможност и вносът. Младежката безработица стигна почти 39%. Налице е една драматична ситуация, за която бъдещото правителство на Италия трябва да вземе спешни мерки. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА