Отидете към основна версия

1 388 5

Джузепе Конте начело на популистко движение

  • джузепе конте-
  • пет звезди-
  • италия

Движение "Пет звезди" реши вътрешните си проблеми

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият италиански премиер Джузепе Конте е новият лидер на популисткото Движение "Пет звезди" (ДПЗ). На 5 и 6 юли близо 115 000 члена на движението имаха право да гласуват ой да оглави популистката, антисистемна партия, чиято запазена марка е гласуването по интернет на членовете ѝ. В момента ДПЗ има четирима министри в коалиционното правителство на премиера Марио Драги.

"Най-сетне усилената работа през изминалите месеци даде плодове. Тези събития се оказват прекрасна възможност за демократично участие ", написа Конте в пост в социалната мрежа Facebook, след като новината беше съобщена. Той изрази и задоволството си от броя на гласувалите.

По-рано през седмицата ДПЗ прие нови правила за избор на лидер след вътрешен спор, продължил с месеци. Движението се опита да реши лидерския спор още преди няколко седмици, но не успя поради наличие на различия между Конте и съоснователя на партията Бепе Грило.

Грило, професионален комик, който през 2009 г. влезе в политиката, обвини Конте, че не притежава политическа визия и че изглежда е готов да скъса с движението. В крайна сметка двамата се разбраха, което стана на обяд в средата на юли, след който Конте представи вече приетите си предложения. Едното от тях беше председателят на партията да бъде единственият човек, отговорен за избора и следването на политическата посока на движението.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Джузепе Конте и Бепе Грило се разбраха

    Джузепе Конте и Бепе Грило постигнаха споразумение за преодоляване на различията в една от водещите партии в Италия, съобщи АНСА. Двамата проведоха ...
    12.07.2021
    1 980
    1
Новини по държави: