Отидете към основна версия

6 632 39

Комик бе убит от талибаните заради шега с тях в интернет

  • назар мохамед-
  • комик-
  • екзекуция-
  • талибани-
  • tiktok

От радикалната група признаха, че Назар Мохамед е трябвало да бъде съден, а не убит

Снимка: Shutterstock

ООН призна, че съобщенията за изтезания и екзекуции, извършени от талибаните, са достоверни. Междувременно се появи видео, показващо как радикалната група убива комик по особено жесток начин, защото публикувал шеги с тях в интернет, предаде България Он Еър.

Афганистански комик и влогър звезда в социалната мрежа TikTok седи между двама талибани, когато единият го удря, а другият се смее. Оказва се: комедиантът Назар Мохамед е разказал поредна шега за талибаните. Малко след това той е намерен брутално убит.

Комикът набира популярност именно с шегите си на всякакви теми, зададени му от феновете му, включително и за ислямските военни.

След това от групата съобщиха, че мъжете от клипа са арестувани и ще бъдат съдени. Но и че убитият бил член на националната полиция на Афганистан и е замесен в изтезанията и екзекуцията на членове на талибаните.

Говорител на талибаните посочи, че Мохамед е трябвало да бъде съден, а не убит.

"Той беше много забавен. Искаше да кара хората да се смеят", разказа бившият преводач в Афганистан Уали Нори.

Мъжът бил пребит и изтезаван, след което прострелян няколко пъти. Екзекуцията е от края на юли, половин месец преди завладяването на Кабул. И още тогава беше повдигнат въпросът ще търсят ли талибаните отмъщение. Сега ООН потвърждава съмненията.

"Получихме достоверни доклади за действията на талибаните. Те включват екзекуции и нарушения на правата на жените, както и набиране на деца войници", посочи върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачалет.

Тя призова страните членки на ООН за създаване на орган, който да следи правата на жените. След залавянето на страната много момичета се криели, за да не ги омъжат за бойците. Появиха се и съобщения за масови убийства от юли.

Талибаните упражняваха шериата по най-строгия начин до 2001 година. При завладяването на Афганистан сега те обещаха по-сдържан образ.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: