Отидете към основна версия

1 964 24

EС не може да се разшири без Сърбия

  • петер сиярто-
  • разширение-
  • ес-
  • балкани-
  • мир-
  • унгария

Covid-19 обърна животите ни с главата надолу и изостри дебата за бъдещето на Европейския съюз

Снимка: БГНЕС

Covid-19 обърна животите ни с главата надолу и изостри дебата за бъдещето на Европейския съюз

ЕС не може да бъде разширен без Сърбия и не може да бъде силен без разширение, каза сръбският министър на външните работи Петер Сиярто след срещата си в Будапеща със министъра на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, съобщи Hungary today, предаде агенция „Фокус“.

„Covid-19 обърна животите ни с главата надолу и изостри дебата за бъдещето на Европейския съюз“, каза Сиярто на пресконференция.

„Ключът към силен ЕС е интеграцията на Западните Балкани“, добави той. „Сърбия е едно от най-важните лица в региона и трябва да участва в по-нататъшното разширение на Европейския съюз. Този ход е наложителен за поддържането на мира и спокойствието на Балканите“, каза Сиярто.

„Молим нашите западни приятели с голямо уважение да спрат да блокират процеса на разширяване. Разбира се, отговорът им е, че не правят такова нещо. Това е вярно, що се отнася до думите, но що се отнася до делата, положителните решения някак никога не идват“, каза Сиярто.

„Празните обещания показват „неприемлива“ липса на уважение. Сърбия е готова да отвори 11 глави от процедурата за присъединяване и има подкрепата на Унгария за отварянето им“, каза той.

„Западните Балкани ще играят още по-голяма роля вследствие на „тоталния провал в Афганистан““, отбелязва още Сиярто. Изтеглянето на войските означава голям риск от миграция за Европа, тъй като мигрантите могат да достигнат Турция, „като цяло без затруднения, а регионът [на ЕС] е само на една крачка от там“.

„Унгария продължава да подкрепя защитата на южната граница на Сърбия с двадесет души“, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Да не се разширяват правомощията на ЕС

    Унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто се обяви против разширяването на правомощията на ръководните орга ...
    04.09.2021
    2 818
    16
Новини по държави: