Отидете към основна версия

3 690 17

В Нигерия ще се отглеждат отново български домати

  • домати-
  • мвнр-
  • нигерия-
  • български домати-
  • африка-
  • зеленчуци-
  • земеделие

През годините се е осъществявал внос в Нигерия и на други сортове български домати

Снимка: БГНЕС

В посолството на България в Абуджа се проведе събитие по повод осъществената със съдействието на дипломатическото ни представителство сделка за закупуване на сортови семена за отглеждане в град Джос, щат Плато, на български домати. Сортовете „Алено сърце“, „Миляна“ и „Прометей“, селектирани в Института по зеленчукови култури „Марица“ – град Пловдив, за първи път ще бъдат засети в зеленчукови градини около Джос – едно от местата в Нигерия, където земеделието се развива с ускорени темпове и където климатът благоприятства отглеждането на характерни за европейските условия зеленчуци, съобщиха от Министерство на външните работи.

В събитието като специален гост участва Истифанус Д. Гянг, федерален сенатор от квотата на щат Плато. Той изказа благодарност за усилията на Посолството в Абуджа за насърчаването на бизнес контактите между българския и нигерийския аграрни сектори. Отбеляза също така трайните връзки на град Джос с България, които през последните пет десетилетия са свързани с български учители и научни работници (зоолози), допринесли към развитието на щат Плато и като цяло към нигерийското стопанство и наука.

От своя страна посланикът на България в Нигерия Янко Йорданов потвърди готовността за развитие на още по-активно взаимноизгодно сътрудничество между двете държави в областта на земеделието, включително с научни разработки, технологии и обмен на опит. Българският дипломат подчерта значението на подобни сделки за развитието в перспектива на структурирано и трайно двустранно партньорство в аграрния сектор. Посланик Йорданов припомни, че през годините се е осъществявал внос в Нигерия и на други сортове български домати, като възстановяването на тези контакти и традиции е от пряк интерес за земеделските бизнес среди и от двете държави.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.

Свързани новини