Last news in Fakti

25 Юни, 2021 12:24 8 939 63

Българският домат не е предпочитан от търговците

  • домати-
  • зеленчукопроизводители

Родни зеленчукопроизводители не успяват да пласират цялата си продукция

Българският домат не е предпочитан от търговците - 1
Снимка: БГНЕС

Родните зеленчукопроизводители не успяват да пласират цялата си продукция, въпреки че тя като вкусови качества е предпочитана от купувачите. Причината - високите цени спрямо вносните зеленчуци, съобщава бТВ.

В пловдивското Ново село традицията да се отглеждат традиционни български сортове домати е все още жива.

"Аз произвеждам около 300 тона домати на сезон. Хората имат интерес към българското, към родното, но става все по-трудно производството“, казва Атанас Ненков, зеленчукопроизводител, с. Ново село.

Атанас Ненков обработва 15 декара оранжерии. В тях все още преобладава автентичният местен български розов домат.

Търсенето и цените на българските зеленчуци не са се повлияли сериозно от пандемията. Атанас дори е успял тази година да увеличи площта на оранжериите с надеждата да заложи и на алтернативни сортове:

"Почти цените са едни и същи на стоката. Увеличих площите. Трябва да сме актуални на пазара, трябва да имаме повече площи, да произвеждаме повече."

Българският селски розов домат е по-вкусен от хибридите, но е по-нетраен. Атанас е принуден да произвежда и хибридни сортове.

"Това е хибрид. Различен е от селския домат. Може да видите самички колко много домати има накичени на плодовете... Селският домат е по-вкусен. Това е по-дървен домат, хибридът. Но е по-издръжлив. Селският не е много издръжлив", смята зеленчукопроизводителят.

Много от колегите на Атанас, които залагат на българското, не успяват да пласират цялата си продукция. Заради цените: "Някъде има нещо сбъркано. В самата верига. Значи, от мен взима домата на една цена, той отива на борсата – друга цена. Докато стигне до реалния купувач на домата, цената се оскъпява може би в пъти."

Родните зеленчукопроизводители не са равнопоставени с колегите си от Гърция.

"Сега гърците взимат едни субсидии, тяхната стока идва на нашия пазар, ние взимаме други субсидии“, казва Ненков.

Атанас Ненков е убеден, че трябва да бъде измислен някакъв механизъм за защита на българското, особено по отношение на зеленчуците, внасяни извън Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мотиката

    40 19 Отговор
    ...............Публикувано във факти.бг: "Сега гърците взимат едни субсидии, тяхната стока идва на нашия пазар, ние взимаме други субсидии“, казва Ненков.......................Нещо данни, цифри или само локуми?!

    Коментиран от #15

  • 2 Ганьовци

    14 16 Отговор
    С една дума и виждаш цялата бг История..
  • 3 Сандо

    81 4 Отговор
    Относно субсидиите търсете Кунева /ако изобщо знаете къде се радва на щастливия живот/,нейния екип - преговарящи,и особено ония "народни" представители,гласували договора за приемането ни в ЕхС,без да са го прочели и незнаещи изобщо докъде ще ни доведе тяното невежество и безотговорност.А не е само селското стопанство.Някои хора са за поставяне по клоните на дърветата.
  • 4 Само питам

    76 9 Отговор
    И като проблема е в прекупвачите , защо си продавате стоката на пазарите и по отбивките на магистралите на същата висока цена ?
    Май всичко е от едната лакомия.
  • 5 Той

    72 12 Отговор
    Кой сади домашни домати в БГ вече.
    Всичко е плеймейтки и кифли които плюскат по заведения и ресторанти и не искат и да чуят за там откъдето са дошли - т.е. от село.
  • 6 такаето

    67 2 Отговор
    търговците искат да предлагат само пластмасова продукция която може да издържи на щандовете с векове без да се развали а някой гледал ли е тези търговци дали слагат на трапезата си продукцията която предлагат ??? зеленчуци създадени далеч от природата

    Коментиран от #17

  • 7 хмм

    65 2 Отговор
    Хората предпочитат старите български сортове. Новите са ГМО. Пластмасови домати без вкус и сладост.
  • 8 dfu

    42 4 Отговор
    "Знaчи, oт мeн взимa дoмaтa нa eднa цeнa, тoй oтивa нa бoрcaтa – другa цeнa. Дoкaтo cтигнe дo рeaлния купувaч нa дoмaтa, цeнaтa ce ocкъпявa мoжe би в пъти."

    Строг държавен контрол на прекупвачите, така ще спечелят и производителите, защото ще си пласират лесно продукцията и клиентите ще купуват на много по-ниски цени и няма да ядем дървени и престояли домати.

    Коментиран от #9, #62

  • 9 Браво

    62 14 Отговор

    До коментар #8 от "dfu":

    ... след 36 години откри топлата вода!!! Сега остава да кажеш защо не се получава, като трябва да е толкова лесно!!! Ще ти дам джокер!!! Всичко е до мисленето на човека, след което е до интересите на човека и чак накрая е до реализацията на идеята. И така производителя е заинтересован да произведе и да му остане нещо повече, прекупвача на едро е също заинтересован да му остане нещо, Търговецът на дребно също гледа да му остане нещо!!! Или какво имаме!!! Имаме ТРИМА човека които са заинтересовани нещо да остане за тях. При социализма не е така!!! Защото и производителя и търговеца са от един отбор- от народа. Те са и производители и търговци на продукта домат, а и консуматори на този продукт. И накрая да ви кажа, мисля че по едно време бяхме начело по производството на домати в онова велико време за бъгарския народ. Защо не надградихме този успех, а се върнахме векове назад!!!! Ами защото градим КАПИТАЛИЗЪМ!!!

    Коментиран от #50, #58

  • 10 Учудващо

    16 20 Отговор
    Тея производителите взимат парична помощ от къде ли не! Играят комбина с търговците на борсата, пазарите и дори с някои големи хранителни вериги, а това че реват може би е за пърлама пред хората, за да кихат и вадят кинти!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 САМО ЕДИН Е НАЧИНа

    38 5 Отговор
    Да се премахнат десетките прекупвачи по веригата. Това е пълен абсурд и го няма никъде, освен в България.
  • 13 Реалист

    44 5 Отговор
    Българските домати от оранжериите нямат никаква разлика от вносните, бабите с градинските домати умряха:)

    Коментиран от #57

  • 14 Гиро

    25 6 Отговор

    До коментар #10 от "Учудващо":

    Така е. Много са алчни и продават скъпо ,нормално е стоката им да се застои.
  • 15 Рошко

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мотиката":

    Селски домат хибриден домат, градски домат и още нещо си, а сега де той ли не можа да го каже джурналистите ли не разбраха щото се обърках е вече всичко, и ако има и ковид домат признавам ги за драскачи
  • 16 Производителят

    18 3 Отговор
    Да продава директно, поне в големите търговски вериги. Това е постижимо. Малките търговци на пазарите не можем да ги задължим, но в супермаркета цялата продукция се разпродава за един ден.

    Коментиран от #44

  • 17 стоян

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "такаето":

    До 6 ком -търговците ги интересува повече цената на която купуват -дините в Гърция около 10 евроцента кг-а цената на домата от 7 цента до 50 цента-субсидите са три пъти по големи за тях

    Коментиран от #51

  • 18 Гост

    25 2 Отговор
    Другите страни си защитават родното производство, като държавата кара производителите да заситят първо родният пазар, чак тогава да правят за износ. Тук държавата помага първо на вносителя, а родният производител да си търси сам къде да продава.
  • 19 MDT

    19 3 Отговор
    Продават скъпо. Цената и на селския пазар е висока. Не слагат етикет с цена. В това село са големи тарикати и аз не купувам от тях. В съседните села цените сащ по-,ниски.

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чушката люта, пак люта

    6 1 Отговор
    Да не стане като в народната песен "Три пъти в манджа хвърлена..." Защо наистина купуваме нещо, което е платен?🤔
    Аман от тарикати и техните нови "възпитаниц"!
  • 23 Гуан от Виетнам

    9 5 Отговор
    Търговци не предпоцита българцки домат, аз обаце много обицам розов домат ям, ам, ам, ам! Домат добър за сос на пецена маца с ориз, много вкусно цтава, облизе пръсти, мммм!
  • 24 Behemoth

    34 2 Отговор
    Оправяйте са ....аз съм си насадил 40 корена идеал и розов домат ...и краставички и до седмица почвам да бера...само, че се ползва мотика...

    Коментиран от #34, #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист

    6 0 Отговор
    Ако не пия ракия и домати няма да купувам мааааммето му:)
  • 27 Косю

    10 0 Отговор
    То и ракията дигнаха катилите
  • 28 7482

    14 1 Отговор
    Добре дошли в посткомунистическия ЕС
  • 29 Поскоро

    14 1 Отговор
    На нашите търгаш-прекупвачи им е малък маржа.

    Държавна борса му е майката, във всеки град. И.... тогава да видиш.
  • 30 Дичо

    21 2 Отговор
    Няма български, няма вносни, има два вида домати - домати за собствена консумация и домати за продажба, независимо кой и къде ги е произвел. А плача на нашите производители е високата крайна цена да остава при тях, а не при търговеца. Никой не мисли за купувача...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    Старите Български Градинари,които са учили европа на градинарство са от краищата,около Долна оряховица и Ньйвече село ДРаганово!Все още семето за тези сортове го вземат от там и го садят в Унгарската земя и Австрия,както и тези новите републики до Италия,словения и Хърватия!
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    под парник ли ги гледаш,или си към Сандански?Рано е за Домат!
  • 35 оня с коня

    9 2 Отговор
    Нещата са простички- Защо е необходимо Зеленчукопроизводителят Ненков от Ново село да работи с Борсата и прилежащите Й Прекупвачи,след като може ДИРЕКТНО да Продава Стоката си?Е да,ама трябва да се Охарчи за Търговски Площи,Наеми,Продавачи,Вода,ток,Тоалетна,Разрешения от пожарна,Медицински и Фитосанитарен контрол и т.н. и т.н.Пък Той НЕ ЩЕ?!А иначе за РАЗЛИКАТА в Размера на Субсидиите предоставяни от ЕС на БГ и Гърция НЕ САМО за Зеленчукопроизводството,а и за Цялата Гама Земеделски култури е Абс. прав - Разликата е В ПЪТИ!Затова и както ние,така и Румъния се борим ОТ ГОДИНИ за изравняването им,но явно това ще стане ЧАК КАТО влезем В еврозоната КАТО ГЪРЦИТЕ.

    Коментиран от #38, #40

  • 36 Сандо

    17 5 Отговор
    И още нещо за незнаещите и наивните:Земеделието в България бе унищожено по изричната заповед на Франция!Така че всякакви надежди,че положението ще се оправи са въздух под налягане,поне докато сме в ЕС.
  • 37 дико

    17 1 Отговор
    Оранжерийните домати се отглеждат с препарати разтворени във вода на капково напояване и нямат нищо общо с вкуса на домата отгледан на открито . За това и пиродата ни е казала кога у нас да ядем не само домати ,
  • 38 гърците не

    15 0 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    са добре. Набутаха им пари и сега трябва да връщат. Разпродават пристанища, острови. Влизането ни в еврозоната ще е края на България. Ще загубим и последния си остатък суверенитет. Колкото до селскостопанските ни производители, трябва да се обединят и да затворят кръга. Тук и държавата трябва да се намеси и да помогне, но тя е съвсем абдикирала в лицето на полЮтиците. Много лошо е , че се разграбиха стопанствата. То какво ли не се унищожи под диктата на новите ни "партньори" Да не пропуснем да си припомним и един от главните виновници за това - меглена кунева-пръмова. Другаргата кунева ни продаде за шепа семки и малко лични облаги. Това трябва да се запомни и на всеки да се потърси пълната сметка с лихвите. За такива престъпления няма давност.
  • 39 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    Само 20 корена успях да си насадя, и пороите ми скапаха някои. Нямам парник, но почвам да се замислям.
  • 40 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    Мене ми търговски площи не привличат. Спирам до бабата от някое село, която си е стоварила стоката на едно столче с една щайга край пътя и купувам от нея.

    Коментиран от #42

  • 41 Хаха

    2 6 Отговор
    Селяка с домата да се научи да си търси договори и пазар и после да сади
  • 42 Леле

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Що тя бабата е поставено лице, фнучка и е купила домата от борсата в софия и я е турила там да го продава двоино
  • 43 Дедо

    10 0 Отговор
    е как да е предпочитан, като всички търговци в България последните 30 години не са българи ... благодарение на политиците за които ще гласуваме пак
  • 44 йоско

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Производителят":

    Да си чувал как веригите извиват ръцете на производителите...колко трябва да платиш...Цената ти определят те...и своята пак те
  • 45 3000 сорта дом

    6 1 Отговор
    От глупостите на този оранжериен доматопроизводител става ясно че си няма понятие от ботаника. Представям си какви розови боклуци с претенции отглежда.
  • 46 Северозападнал

    3 2 Отговор
    Домата е истински когато го купите зрял и с част от семето отгледате други домати а не само дървета.Това е истинския домашен домат.Дори и в селата останаха само 1-2ма с истински домати останалото купува семена ГМО всяка година,защото те не дават втора реколта нищо че се водят български.Познавам земеделци точно от Пловдив,които на времето са работили в Кипър и се научили как се отглежда ГМОто.Пръскат ги зелени и узряват за една нощ.После си направиха бизнес в Пловдивско и отглеждат "български"домати.Мой съсед ги гледаше същите,но продаваше далече от селото и миналата година се закашля и умря от пестицидите.Писаха го ковид
  • 47 Селянин

    3 2 Отговор
    Много философ бре ,ами купете семе и сейте ,режеш 10 литови туби купуваш пръс земя тори садете по балконита ве софийски селяни ,гъсто населяни
  • 48 цербер

    0 0 Отговор
    "Почти цените са едни и същи на стоката." ЦЕНИТЕ НА СТОКАТА СА ПОЧТИ ЕДНИ И СЪЩИ.
  • 49 въпросче

    1 2 Отговор
    Може да видите самички колко много домати има накичени на плодовете... НА КОИ ПЛОДОВЕ? НА ЯГОДИТЕ ЛИ?

    Коментиран от #52

  • 50 До 9

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Лекувай се!

    Коментиран от #53

  • 51 Брей

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Тия цени в Гърция, ти ли ги видя, или черпиш информация от някой жълт сайт, като тия дето ни пропагандираха, как гръцките пенсионери взимат по 3000 евро пенсия!!!
  • 52 Отговорче

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "въпросче":

    Домата е плод ,а не зеленчук. Провери.
  • 53 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "До 9":

    По принцип трябва да се лекуват лyдитe "демократи" като тебе, но понеже пещерния антикомунизъм е нелечим, ще се наложи да ви евтаназираме и то скоро. Най доблият "демократ" е мъртвият "демократ".
  • 54 Русенец

    5 0 Отговор
    Всичките ми домати изсъхнаха от някаква болест, която тръгна от долните листа и ги обвхана много бързо. Зарази се първо един корен, после съседните и до 2 седмици нямаше здрав домат. Съседите пръскаха с всичко налично на магазините, но не успяха да си опазят корените. Казаха, че било някаква мушица, която била пренесена с купените семена. Явно някой го дразни това, че българите си гледаме собствена продукция и е решил да ни отнеме дори и нея, за да му върви вноса. А защо вносните домати не страдат от тази болест, питам? Съсиипаха родно производство. Съсипаха икономика, пазари. Съсипаха сортове. И почвата съсипаха, дори, само и само да ни принудят да купуваме от магазина. Алчността, на която ни научи капитализма, ще ни затрие като вид. Говоря за целият човешки вид.
  • 55 Браво

    3 0 Отговор
    Браво пич, надявам се да си пласираш продукцията с вкусните селски домати, а не отглеждани по химичен път и ГМО!
    Просто производителите на български зеленчуци, трябва да си имате във всеки град магазин,сергия на пазара и ще ги продавате директно!
  • 56 2899

    3 0 Отговор
    Търговец съм.Не работя с българска стока заради това ,че българските производители /разбира се има и изключения/ живеят в едно друго време . В което ти предлагат домати в кашон от банани като от долу ти редят дребно,меко и развалено. Картофите по средата на чувала наранени или болни и т.н.При вносната стока това не е така- например доматите са в кашони по 6 кг и са еднакви.Ще кажете че не са вкусни, да така е. Българския потребител вече е много подробен и изискващ.Не може домата да стои корав по две три седмици и да е вкусен -сортове.
  • 57 злобар

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Имат разлика и то доста в цена разбира се . Гражданите нямат предпочитания нито към вносното нито към родното стига да е според джоба ни .

    Коментиран от #60

  • 58 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Всчко верно си написал, само че и тогава производител, продавач и консуматор (винаги е било така, ако си производител неможеш да огрееш и на полето и на пазара - береш и продаваш на едро, пък дали за износ отива, дали за пазара на дребо отива, пак минава през още 2 ръце) пак е трябвало да храни семейство. РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ ДЪРЖАВАТА КАЗВАШЕ ДОМАТА СЕ ИЗКУПУВА ПОЛКОЗ СТОТИНКИ ЗА ИЗНОС И ТОЛКОЗ ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР И ТОЧКАААААА.......... И СЕМЕНА И ТОРОВЕ И ПРЕПАРАТИ ВСИЧКО ИДВАШЕ ОТ ЕДНО МЯСТО И ПАРИТЕ ХОДЕХА ПАК ТАМ.... ПО ДЖОБОВЕТЕ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКА внос нямаше и затова, ако годината е добра домат бол и цената същата, ако е лоша домат малко цената пак толкова.... ма НАМА, просто ядеш колкото има.
  • 59 Който не го мързи ще яде собствени...

    2 0 Отговор
    Домати,отгледани с любов и грижи!За другите да ядат пластмаса и сини пилета!Месо напомпано с химически разтвори за вдигане на теглото.От това месо тече лигава и отвратна слуз на плужеци.....
  • 60 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "злобар":

    Аз предпочитам родното, дори да е малко по-скъпо.
  • 61 Доматев

    0 0 Отговор
    ИМА ПАЗАР ЩО !?! БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАТИ НА ПАЗАРА НО СТИГА ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ПРОЙЗВОДИТЕЛЯТ -ТЪРГОВЕЦ. ЛИЧИ СИ ПРЕДИМНО ПО ЗАГАРА И СТОКАТА. ВНОСНИТЕ СА ДЖАПАНКИ И СЪС СТРАННЕН ВКУС.
  • 62 Milen

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "dfu":

    Трябва фиксирана цена и за производителя защото като има дефицит на една стока независимо дали е плод или зеленчук цените полудяват още от производителя .А да не забравяме че ,много от дребните производители не плащат данъци.
  • 63 Милен

    0 0 Отговор
    Много от продавачите на пазарите ,се правят на производители .Може да познаете по броя на артикулите които продава .Не може да има 10 -15 вида стоки на сергията,и през ден различен сорт домати (по темата) .А зад сергията луксозен амбалаж с надпис на (турски,гръцки или сгрешен български /македонски/.