Отидете към основна версия

3 194 34

Дипломация! Путин отказа да обсъжда Донбас със Зеленски

  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Вчера говорителят на Зеленски Сергей Никифоров обяви, че украинският президент е готов да проведе среща с руския си колега по всяко време, за да обсъди въпроса с териториите, които не са под контрола на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин няма да обсъжда въпросите за войната и мира в Донбас с украинския си колега Володимир Зеленски, тъй като Москва не е страна в този конфликт. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Запитан готов ли е Путин да води диалог със Зеленски по този въпрос, Песков отговори лаконично: "Категорично не".

"Не може да обсъждаме въпроса за вътрешния конфликт на Украйна. Русия не е страна в него. Нищо не се е променило в това отношение и ние многократно сме заявявали това", подчерта той.

Говорителят на Кремъл заяви, че темата за конфликта в Източна Украйна може да бъде обсъдена с Киев "само от гледна точка на прилагането на разпоредбите от пакета от мерки на Минск, ясно предписани в писмена форма".

Вчера говорителят на Зеленски Сергей Никифоров обяви, че украинският президент е готов да проведе среща с руския си колега по всяко време, за да обсъди въпроса с териториите, които не са под контрола на Киев.

Още през април Зеленски съобщи, че иска да се срещне с Путин, за да обсъди конфликта в Източна Украйна.

На 22 април руският президент, коментирайки това предложение, отбеляза, че ако това означава обсъждане на въпросите за Донбас, тогава украинското ръководство трябва преди всичко да се срещне с лидерите на Луганската и Донецката народна република. В същото време Путин добави, че е готов по всяко време да се срещне със Зеленски в Москва, за да обсъди развитието на двустранните отношения между Русия и Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания