Отидете към основна версия

2 170 30

ЕС създава военна мисия в Украйна

  • украйна-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • военна мисия-
  • нато-
  • сигурност-
  • русия

Украинските власти и западните страни многократно обвиняват Русия за намеса във вътрешните работи на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз обмисля възможността за създаване на военна тренировъчна мисия на ЕС в Украйна, съобщава вестник “Велт ам Зонтаг”, позовавайки се на вътрешен документ на европейското външно министерство, който е бил на негово разположение, предаде БГНЕС.

Въпросната мисия ще се нарича Военно-консултативна и обучителна мисия на ЕС в Украйна (EUATM- EU Military Advisory and Training Mission Ukraine), пише РИА Новости. Според вестника европейското външно министерство смята, че подобна мисия ще се превърне в "израз на солидарност с Украйна" в светлината на предполагаемата "военна дейност" на Русия в близост до украинската граница, както и на фона на ситуацията с Крим.

В документа се споменават и други начини, по които Европейският съюз може да помогне за увеличаване на военния потенциал на украинската армия. Говорим за разширяването на консултативната мисия на ЕС по реформата на сектора за гражданска сигурност на Украйна, която съществува от 2014 г., пише вестникът. Изданието подчертава, че ръководителите на Министерството на външните работи и на Министерството на отбраната на Украйна, са написали „поверително писмо“ до шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел в края на юли, в което са поискали създаването на учебна мисия.

Отношенията на Москва с Киев и Запада се влошиха на фона на ситуацията в Донбас, където Киев започна военна операция през 2014 г. срещу самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, и около Крим, който се присъедини към Русия след референдум за полуострова. Украинските власти и западните страни многократно обвиняват Русия за намеса във вътрешните работи на Украйна. Москва отхвърли всички обвинения, като заяви, че Руската федерация не е страна във вътрешноукраинския конфликт, а въпросът за Крим най -накрая е приключен. Киев и западните държави наскоро изразиха загриженост относно предполагаемото засилване на "агресивни действия" от страна на Русия близо до границите на Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Москва премества войски на своя територия и по свое усмотрение. Според него това не заплашва никого и не бива да притеснява никого.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: