Отидете към основна версия

25 966 203

Отвориха кутията на Пандора: Любовницата на Путин има имот в Монако за 4 милиона

  • пандора-
  • владимир путин-
  • русия-
  • офшорки-
  • досиетата пандора-
  • президент-
  • любовница-
  • имот-
  • монако-
  • светлана кривоногих

Любовницата на Вова, някога чистачка в магазин, се е сдобила с луксозен имот в княжеството

Докато милиони руснаци тънат в мизерия, президентът на Руската федерация Владимир Путин е подарил на любовницата си имот в Монако за четири милиона долара. Това става ясно от разследването „Досиетата Пандора”, което разкри офшорните сметки на мнозина политически лидери и бизнесмени по света. То е най-мащабното разследване до момента, а автор е Международният консорциум на разследващите журналисти.

Стотици световни лидери, влиятелни политици, милиардери, известни личности, религиозни лидери и наркотрафиканти са укривали парите си в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, показва разследването, основано на почти 12 милиона документа. По-бедните нации търпят повече щети от трупането на богатство в данъчни убежища, защото то ощетява хазните им и ги лишава от средства за строеж и ремонт на пътища, училища и болници.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин с недвижимо имущество в княжество Монако. Според руския разследващ сайт „Проект” и „Гардиън” през април 2003 г. жена на име Светлана Кривоногих се е сдобила с имот в Монако през офшорна компания. Това се е случило седмици, след като е родила момиче. Според журналистите в този период тя е имала връзка с руския президент. В момента на покупката имотът се е оценявал на близо четири милиона долара, предаде „Вашингтон поуст”.

„Гардиън” посочва, че през 2003 година Светлана Кривоногих (тогава на 28 години) се сдобива със суперлуксозен апартамент в „Монте Карло”. Благодарение на разследването „Досиетата Пандора” става ясно, че имотът е на тогава 28-годишната Светлана. Само в рамките на няколко години в този период никому неизвестната жена се сдобива с имоти в Санкт Петербург и Москва, както и други активи, оценени на 100 милиона долара. Как така момиче със скромен произход и израснала в общ апартамент, споделяйки кухнята с други семейства, забогатява толкова бързо и лесно? Тя е студентка по икономика и работи като чистачка в магазин. В края на 90-те години се появява и нейният мистериозен спонсор – Владимир Путин, понастоящем президент на РФ. Не е ясен точният характер на връзката им, но става ясно, че са близки. Те дори са пътували заедно на различни дестинации. През 2003 година тя ражда Луиза, която според „Проект” е дъщеря на Путин. Кремъл, разбира се, отрича да има каквато и да е връзка между президента и Светлана. Путин рядко коментира личния си живот.

„Досиетата Пандора” разкриват, че имената на много приближени на Кремъл олигарси също са част от документите. Тук става въпрос и за геополитика, защото принц Албер, принцът на Монако, поддържа добри отношения с Путин. Става ясно, че поне 46 руски олигарси използват офшорни компании, за да скрият мръсните си пари и да избегнат плащането на данъци. Международният консорциум за разследваща журналистика базира разследването си на над 12 милиона документа от 14 компании за финансови услуги, базирани в Панама, Белиз, Британските вирджински острови, Кипър, Сингапур и Швейцария – известни офшорни дестинации. По разследването са работили повече от 600 журналисти от 150 медии в продължение на две години.

Досиетата разкриват също, че чешкият премиер Андрей Бабиш не е декларирал собствеността си в офшорна компания, използвана за купуването на две вили в Южна Франция за над 14 млн. евро. Семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е свързано от разследване на OCCRP с имотни сделки в Лондон на стойност близо 700 млн. долара. Сред другите държавни лидери, чиито имена се появяват в документите "Пандора", са бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, премиерът на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, бившият британски премиер Тони Блеър. В документите има и данни за сделките на над 130 милиардери от Русия, САЩ, Турция и други държави. Прави впечатление, че сред хората с офшорни сметки са и финансисти с важни позиции: финансовите министри на Пакистан, Бразилия и Нидерландия, бивши финансови министри на Франция и Малта, включително и скандално известният бивш шеф на МВФ Доминик Строс-Кан. В Турция офшорни сметки е поддържал например големият строителен предприемач Ерман Илиджак, прославил се с един много оспорван строителен проект: президентския дворец на Ердоган, в който има цели 1150 стаи. Други известни лица от региона са президентът на Черна Гора Мило Джуканович и сръбският министър на финансите Синиша Мали.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 132 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания