Отидете към основна версия

2 157 4

Огнено бедствие! Три седмици продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма

  • ла палма-
  • вулкан-
  • испания

Според Института по вулканология на Канарските острови лавата достига температура от 1240 градуса и е покрила близо 493 хектара земя

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес стават 3 седмици, откакто изригна вулканът Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма. От събота, когато се срути северният склон и лавата потече в няколко посоки, парчета скали с размера на „триетажна къща“ по думите на очевидци, се срутват и заедно с лавата унищожават всичко по пътя си. Над 800 души участват в спасителните операции по обезопасяване на населението.

В евакуираните вече райони са затрупани още няколко къщи, а лавата достигна до индустриалната зона "Камино де ла Гата".

1 200 сгради са напълно унищожени, а над 6 000 души са евакуирани. 225 от тях са настанени в хотел във Фуенкалиенте, а останалите са при роднини и във военната база "Ел Фуерте".

Министърът на отбраната Маргарита Роблес ги е посетила и е благодарила на Червения кръст, чийто служители се грижат за тях.

Евакуация очакват и жителите на долината Аридан. Според Института по вулканология на Канарските острови лавата достига температура от 1240 градуса и е покрила близо 493 хектара земя.

Създадени са и две зони, чието въздушно пространство е с ограничен достъп до края на извънредната ситуация. Над тях могат да прелитат само самолети и хеликоптери на въоръжените сили и спасителните екипи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: