Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 10:23 1 835 5

Бедствие! Лавата на вулкана Кумбре Виеха достигна старата градска част на Ла Лагуна

  • вулкан-
  • испания-
  • канарски острови

И осемте летища на Канарските острови функционират, но препоръката е да се следи постоянно за отменени полети

Бедствие! Лавата на вулкана Кумбре Виеха достигна старата градска част на Ла Лагуна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северният поток лава, който излиза от единия от кратерите на вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма е достигнал тази сутрин старата градска част на квартал "Ла Лагуна" в Лос Лианос де Аридане. Очаква се пораженията да са големи, тъй като това е най-гъсто населената част на града.

В историческия център на града се намират стара църква, училище, аптека и много къщи, чийто жители бяха евакуирани още миналата седмица. Под заплаха е и една бензиностанция - с източено предварително гориво.

Друг поток лава вече е достигнал на 30 метра от океана. Властите са подготвили жителите на околните квартали за предстоящо генериране на вредни газове. Учените наблюдават и четвъртия кратер на вулкана, който се отвори в петък миналата седмица. Досега от него излизаше само дим и пепел, но от тази сряда вече се изхвърля лава.

Засегнати са повече от 800 хектара земя и са унищожени над 1 959 сгради. За последните 24 часа са регистрирани 71 земетресения, най-силното от които 4.8 по скалата на Рихтер. То е усетено на целия остров Ла Палма и на съседните острови Тенерифе и Ла Гомера.

И осемте летища на Канарските острови функционират, но препоръката е да се следи постоянно за отменени полети.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Habiby

    3 0 Отговор
    Като в романа,, Децата на капитан Грант "
  • 2 Kcanba

    8 2 Отговор
    и това е само началото. Идат промените и природната нестабилност!! Последните хилядолетия, природата бе относително в равновесие, сега не е!!!
  • 3 ОцелялОтЧумятя

    1 0 Отговор
    А СДС-Чумата налази и Евро-парламента,но никой нищо не пише за това.
  • 4 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ИМАХА ВРЕМЕ ДА НАПРАВЯТ АЗБЕСТОВА ФУНИЯ ЗА НАСОЧВОНЕ НА ЛАВАТА , НО ЦЯЛА ИСПАНИЯ СИ Е ПО -ТЪПА ОТ ПЕРНИЧАНИН !!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Много

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕНКО":

    си умен бре панелистанецо-затова ли живееш в най-пропадбалата държава. Бас държс, че и дохода ти не надхвърля 800лв на месец!
Новини по държави: