Отидете към основна версия

2 197 29

Урсула фон дер Лайен е против издигането на стени по границите

  • бежанци-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • стена-
  • ограда-
  • мигранти-
  • бодлива тел

ЕС няма да финансира стени и огради от бодлива тел

Европейският съюз няма да финансира стени и телени огради по границите, за да попречи на пристигането на мигранти, както поискаха дванайсет страни, включително България, Литва и Австрия, съобщи Франс прес, като цитира изявление на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

"Заявих много ясно, че има отдавнашна обща позиция на Комисията и Европарламента, че няма да се финансират стени и огради от бодлива тел", заяви ръководителката на европейската изпълнителна власт след края на срещата на 27-те страни в Брюксел, на която беше обсъден този въпрос. Литва изгражда ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да спре притока на мигранти, за който ЕС твърди, че е организиран от режима на беларуския президент Александър Лукашенко в отговор на европейските санкции срещу Минск. Президентът на Литва Гитанас Науседа каза в Брюксел днес, че подобни мерки са "най-необходими в краткосрочен план за управление на тази криза".

"Ако Литва изгради преграда, тя трябва да може да разчита на нашата солидарност. Не трябва литовските данъкоплатци да финансират това сами", заяви новият австрийски канцлер Александър Шаленберг. Министрите на вътрешните работи от 12 държави (Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия) написаха на 7 октомври писмо до Комисията с молба ЕС да финансира изграждането на такива огради.

"Физическата бариера изглежда е ефективна мярка за защита на границите, която обслужва интересите на целия ЕС, а не само на страните-членки, намиращи се на първа линия", твърдят те. Тогава комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори, че страните имат "възможността и правото да изграждат огради", но отбеляза, че използването на ограничените европейски средства за тази цел е отделен въпрос. Полша, подобно на Литва, започна да изгражда ограда от бодлива тел на част от границата си с Беларус. Унгария от своя страна издигна такава преграда на границата със Сърбия и Хърватия по време на миграционната криза от 2015 година. Словения направи същото с Хърватия, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.

Свързани новини