Отидете към основна версия

8 233 40

Задължителна ваксинация за служителите в ресторанти, фитнеси и фризьорски салони

  • нова зеландия-
  • задължителна ваксинация-
  • ваксини-
  • служители-
  • фитнес-
  • ресторанти-
  • фризьорски салон

Промените означават, че около 40 процента от работещите в Нова Зеландия ще трябва преминат през пълна ваксинация

Снимка: Shutterstock

Правителството на Нова Зеландия съобщи днес, че ще разшири обхвата на задължителните ваксинации, като ще бъдат включени хиляди служители, които имат близък контакт със своите клиенти, предаде Асошиейтерд прес. Мярката ще включва служителите на ресторанти, барове, фитнеси и фризьорски салони.

Промените означават, че около 40 процента от работещите в Нова Зеландия ще трябва преминат през пълна ваксинация срещу коронавирус или рискуват да загубят работата си. Досега задължителната ваксинация засягаше 15 процента от трудово заетите лица. Министър-председателката Джасинда Ардърн каза пред журналисти, че не счита, че новите правила превишават границите държавната власт, предаде БТА.

"Това изискване означава, че персоналът и клиентите са третирани еднакво и това ще изиграе голяма помощна роля в минимизирането на разпространението на вируса във високорискови места, като на първо място ще намали възможността от проникване на COVID-19 в бизнесите", каза Ардърн. Досега хората, които задължително трябваше да се ваксинират, бяха учителите и служителите в системата на здравеопазването.

Днешното съобщение идва само два дни след като правителството заложи целта за пълна ваксинация на 90 процента от лицата над 12 години, за да се сложи край на цикъла от локдауни. Окланд, който е най-големият град в страната, е в локдаун от повече от два месеца след избухването на разпространението на Делта варианта. Като част от плана за слагане на край на локдауните, Нова Зеландия ще въведе и ваксинационни паспорти за бизнеси, чиято дейност предпоставя струпвания на хора. Консервативната опозиционна Национална партия на Нова Зеландия заяви, че няма нужда от рестрикции като ваксинационни паспорти, след като целите на ваксинационния план се изпълнят.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 35 гласа.

Свързани новини