Отидете към основна версия

1 866 10

Сърбия иска дял от АЕЦ „Пакш 2“ в Унгария

  • пакш-
  • александър вучич-
  • унгария-
  • сърбия-
  • аец-
  • атомна централа

Унгария планира да разшири съществуващата АЕЦ „Пакш“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сърбия иска да стане миноритарен акционер в бъдещата АЕЦ „Пакш 2“ в Унгария, обяви президентът Александър Вучич след среща с Милорад Додик, член на президентството на Босна и Херцеговина. Преди няколко седмици, на фона на глобалната енергийна криза, Вучич призна пред сръбски медии, че страната има интерес да участва в атомен проект в региона.

„Вече разговаряхме с унгарския премиер Виктор Орбан за изграждането на тяхната АЕЦ в Пакш и повтарям желанието си да бъдем миноритарен акционер“, каза Вучич. По думите му Сърбия е готова да плати „5, 10 или 15 % от инвестицията“. Според него този ход ще увеличи производствените мощности на страната и ще осигури достатъчно електроенергия за процъфтяващата икономика.

Унгария планира да разшири съществуващата АЕЦ „Пакш“, в която работят четири енергоблока с общ капацитет от 2 GW. В момента централата осигурява 50% от електроенергията в страната. На този фон правителството се договори с руската корпорация „Росатом“ за ускоряване на работата по изграждането на два нови енергоблока по проекта АЕЦ „Пакш 2“ и планира да добави още 2,4 GW нови атомни мощности.

Александър Вучич подкрепи и изявлението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която преди дни коментира значението на газовите и атомните електроцентрали, както и заявката на вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който изрази подкрепа на България за завършването на проекта АЕЦ „Белене“. Сърбия не е единствената страна в региона, която иска дял в една от строящите се атомни електроцентрали в региона, припомня онлайн изданието balkangreenenergynews.com. Северна Македония имаше интерес да се присъедини към АЕЦ „Белене“, но се отказа в края на 2020 г. Хърватия пък настоява иска да се включи в изграждането на втория енергоблок на АЕЦ „Кършко“ в Словения.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: