Отидете към основна версия

1 790 8

226 дни без правителство: Нидерландия би собствения си рекорд

  • нидерландия-
  • марк рюте

Световният рекорд принадлежи на Белгия, която между 2010-а и 2011-а година остана без кабинет в продължение на 541 дни

В Нидерландия така и не могат да съставят управляваща коалиция - вече 226 дни след парламентарните избори. Това е нов рекорд за страната, но Белгия остава ненадмината.

В Нидерландия съставянето на управляваща коалиция се чака вече от 226 дни - напразно. Четири партии водят преговори за запазване на коалицията под ръководството на министър-председателя Марк Рюте, която бе на власт преди изборите. Но партиите още са далеч от постигането на споразумение, основните преговори започнаха едва тази седмица.

Предишният рекорд от този характер бе поставен в страната през 2017-а година - тогава за формирането на третото правителство на Рюте бяха нужни 225 дни. Световният рекорд принадлежи на Белгия, която между 2010-а и 2011-а година остана без кабинет в продължение на 541 дни.

Партията на Рюте победи, но има нужда от партньори

Парламентарните избори в Нидерландия се проведоха на 17-и март тази година. Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на действащия премиер събра 21,9 процента от гласовете, ляволибералната партия "Демократи 66" стана втора с 15 на сто. Десните популисти от "Дясна свобода" получиха подкрепа от 10,8 процента от гласоподавателите, "Християнско-демократичният призив" - 9,5 на сто.

До момента правителството включваше партията на Рюте, "Християнско-демократичния призив", "Демократи 66" и "Християнския съюз" (който на последните избори получи 3,4 процента). "Демократи 66" дълго време отказваха да се включат в правителството на Рюте, блокирайки преговорите. Левите либерали дадоха съгласието си съвсем наскоро.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: