Отидете към основна версия

6 201 18

30 години независимост на Република Казахстан

  • казахстан-
  • независимост-
  • нурсултан назарбаев-
  • нурсултан-
  • касъм-жомарт токаев

Казахстан през годините на независимост се превърна в достоен и уважаван участник в международните отношения

Снимка: Shutterstock

Проф. дфн, д-р ист. Нако Стефанов

На 16 декември 2021 г. се навършват 30 години от обявяването независимостта на Република Казахстан. На този ден преди 30 години беше приет конституционният закон „За държавната независимост“. От този ден започва нов етап в историята на Казахстан – „ерата на независимостта“, както го нарича първият президент на Казахстан - Елбаси Нурсултан Назарбаев.

През тези три десетилетия на независимост страната измина сложен, труден, но успешен път.

Когато СССР се разпадна, Казахстан получи огромен ядрен потенциал-четвъртият в света по своята мощност. Въпреки това, страната се отказа от ядреното оръжие в името на световния мир. Казахстан е лидер в световния антиядрен процес, започвайки с общественото движение „Невада-Семипалатинск“, което координира работата си с решенията на първия президент.

Благодарение на инициативите на Казахстан стана възможно приемането от Общото събрание на ООН на Всеобща декларация за изграждане на свят, свободен от ядрени оръжия.

Благодарение усърдната работа на народа на Казахстан, прозорливата и последователна политика на ръководството на страната, в частност на първия президент Нурсултан Назарбаев и държавния глава Касъм-Жомарт Токаев, за толкова кратък исторически период от време Казахстан се нареди в челната редица на развитите държави.

През периода на своята независимост Казахстан стана модерна и икономически развита страна. През 1993 г. страната въведе собствена национална валута „тенге“ и започна да формира пазарна икономика, която днес е една от най-конкурентните в постсъветското пространство. През годините на независимост Казахстан привлече по-голяма част от чуждестранните инвестиции от общия приток в Централна Азия.

Изключителен успех на Казахстан и първия президент Н.Назарбаев е създаването на нова столица – Нур-Султан. През изминалите години на мястото на обикновен областен център се появи модерен град, който стана столица на страната. Градът бе построен в съответствие с всички световни изисквания в областта на градското планиране, архитектурата. Нур-Султан стана визитна картичка на суверенен Казахстан. Столицата определя тона и темпото на живот на цялата република. Преместването на столицата от Алмати се превърна в епохално събитие, което определи целия ход на развитие на страната в годините на независимостта.

Специално заслужава да се отбележи авторитетът на републиката на международната сцена. Казахстан с право се ползва с авторитет на регионално и международно ниво. Страната се застъпва за изграждане на безядрен свят, в Казахстан често се провеждат преговори по най-трудните въпроси между различни конфликтни страни.

Голямо постижение на Казахстан са успехите на страната на международната сцена, включително инициативи в областта на Евразийската икономическа интеграция, регионалното икономическо и политическо лидерство. Днес Казахстан е член на водещи международни организации-ООН, ОССЕ, ОИС, ШОС, ОНД, Евразийския икономически съюз, ОДКБ, ОИСР и други междудържавни обединения.

Като цяло Казахстан през годините на независимост се превърна в достоен и уважаван участник в международните отношения по въпросите на решаването на най-важните и актуални проблеми на съвременния свят.

Анализирайки усилията и постиженията на Казахстан, мога уверено да заявя: страната избра стратегически правилен път. В момента Казахстан се счита с право за регионален лидер и се стреми да заеме достойно място сред най-развитите държави в света.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини