Last news in Fakti

3 Септември, 2021 21:26 1 705 2

Касъм-Жомарт Токаев поставя акцент върху нови социални инициативи и развитието на бизнеса в своето обръщение към народа на Казахстан

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев

Президентът подчерта необходимостта от укрепване капацитета на Казахстан за реагиране при външни заплахи и укрепване на отбраната

Касъм-Жомарт Токаев поставя акцент върху нови социални инициативи и развитието на бизнеса в своето обръщение към народа на Казахстан - 1

Развитието на ядрената енергетика, укрепването на отбранителната способност на страната, подкрепа за бизнеса и пет нови социални инициативи бяха сред темите, които президентът Касъм-Жомарт Токаев повдигна по време на своето годишно обръщение на съвместното заседание на двете камари на парламента.

Всички инициативи, обявени в обръщението, са насочени към подкрепа на народа в постпандемичия период, подобряване ефективността на системата на здравеопазване, осигуряване на качествено образование, подобряване на регионалната политика и създаване на ефективна екосистема на пазара на труда.

„Струва ми се, че всеки, който се съмнява във взетия курс на държавния глава, който не се справя с работата си, който иска да си седи и да не прави нищо, трябва да се оттегли от поста си. Сега навлизаме в решаваща фаза от нашето развитие. Държавният апарат трябва да работи като единен механизъм. Само тогава можем да постигнем целите си", каза президентът.

Социални инициативи

Социалната политика е приоритет за Казахстан. Почти половината от бюджета на страната за 2022-2025 г. ще бъде насочена към социалната сфера.

В обръщението си към нацията К.Токаев обяви пет социални инициативи. От 1 януари 2022 г. минималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 42 500 тенге ($100) на 60 000 тенге ($140), което се очаква да засегне повече от един милион граждани на страната.

„Смятам, че е време да преразгледаме нивото на минималната работна заплата. От една страна, това е най-важният макроиндикатор, а от друга, това е показател, който всеки може да разбере" - каза Токаев.

Той заяви, че според прогнозите на експертите това ще увеличи брутния вътрешен продукт с 1,5%. Токаев също говори за необходимостта от увеличаване на заплатите. През последните 10 години тя е била с 60% по-ниска от печалбата на собствениците на фирми. Правителството ще разработи мерки за стимулиране на бизнеса да повиши заплатите на своите служители.

Намаляването на тежестта върху фонда за заплати е другата инициатива.

„Микро и малкият бизнес са особено засегнати от това. Предлагам да се въведе еднократно плащане от фонд работна заплата с намаляване на общата тежест от 34 на 25%. Това ще стимулира бизнеса да извади на светло хиляди свои служители и да ги направи участници в системата на пенсионното, социалното и здравното осигуряване", каза Токаев.

Казахстан ще продължи да увеличава заплатите на хората, работещи в области, финансирани от бюджета (служители в културни институции, архиви, библиотеки). От 2022 до 2025 г. държавата ще увеличава заплатите на близо 600 000 души, работещи в тези области, средно с 20% годишно. През 2020 г. в Казахстан се увеличиха заплатите на лекарите, социалните работници и учителите.

Казахстан също така ще позволи прехвърлянето на част от пенсионните вноски на гражданите над минималното равнище в „Отбаси банка“ за последваща покупка на жилище. Това е продължение на инициативата на страната от 2020 г., която позволи на гражданите да изтеглят част от бъдещите си пенсионни спестявания за закупуване на жилища сега.

Развитие на ядрената енергетика

Според К. Токаев Казахстан може да се сблъска с недостиг на енергия до 2050 г. и страната трябва да започне да мисли за алтернативни надеждни източници на енергия. Един от тях може да бъде мирната ядрена енергия. „В рамките на една година правителството и Фондът за национално благосъстояние „Самрук – Казъна“ трябва да проучат възможността за развитие на безопасна и екологично чиста атомна енергия в Казахстан. Това трябва да включва и развитие на машиностроенето и създаване на ново поколение квалифицирани ядрени инженери в нашата страна. Водородната енергия като цяло също е обещаваща индустрия“, каза Токаев.

Казахстан постига значителен напредък, опитвайки се да премине към „зелена“ енергетика и икономика, поемане на ангажимент да се постигне въглеродна неутралност до 2060 г. и до 2050 година да доведе дяла на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен баланс до 15 %.

Ситуацията в Афганистан

Влошаването на ситуацията в Афганистан и превземането на страната от талибанското движение (терористична организация, забранена в Казахстан) бяха в заглавията на световните медии през последния месец. Въпреки че Казахстан и Афганистан нямат обща граница, ситуацията все още засяга региона.

К. Токаев подчерта необходимостта от укрепване капацитета на Казахстан за реагиране при външни заплахи и укрепване на отбраната.

„Трябва да сме подготвени за външни сътресения и най-лоши сценарии. Моделирането на външните рискове стана много важно. Трябва да се проведат стрес тестове и да се разработят сценарии, които ще определят по-нататъшните действия на държавния апарат", каза президентът на Казахстан.

Независимостта е най-висшата ценност на нацията

Тъй като тази година Казахстан отбелязва 30-годишнината от своята независимост, К.Токаев нарече независимостта най-висшата ценност на нацията. „В единство и хармония успяхме да изградим нова държава – това е най-голямото ни постижение. Ние укрепихме духа на нацията, като положихме солидна основа за развитие. Заедно изграждаме силна държава. Суверенитетът не е празен лозунг или силна дума. Най-важното е всеки гражданин да почувства плодовете на независимостта - мирен живот, социална хармония, увеличаване на благосъстоянието на хората, увереност на младите хора в тяхното бъдеще. Всички наши инициативи са насочени към това“, каза К.Токаев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въъъ...

    0 2 Отговор
    Въъъ.и тоя гей!
  • 2 Брандул Гандуляевич

    1 0 Отговор
    Хм,хм..