Отидете към основна версия

1 679 26

Египет получи милиони ваксини на "Пфайзер"

  • пфайзер-
  • египет-
  • ковакс-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • ваксинация

Целта на правителството е до края на годината да бъдат ваксинирани 40 милиона души

Снимка: Shutterstock

Египет получи 3 634 020 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", с което общият брой на доставените в страната дози от американо-германския препарат достига 8 255 520, съобщи в. "Ал Ахрам". Пратката е част от дарение от общо 500 милиона дози от Съединените щати за Африканския съюз в рамките на международната програма за равен достъп до ваксини КОВАКС (COVAX), предаде БТА.

Миналата седмица Египет получи 1 058 400 дози от ваксината на "Джонсън енд Джонсън" чрез Африканския тръст за закупуване на ваксини в сътрудничество с Афрексимбанк (Африканската експортно-импортна банка). Очаква се и пратка от няколко милиона дози от препарата на "Модерна". Наред с даренията египетската държава е похарчила 400 милиона долара за ваксини срещу COVID-19, заяви президентският съветник по здравните въпроси Ауад Таг ал Дин, цитиран от онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". По думите му до момента са поставени 35 милиона дози ваксина, като напълно имунизирани са около 25 милиона души.

Той припомни, че целта на правителството е до края на годината да бъдат ваксинирани 40 милиона души от над 100-милионното население. Египет въведе задължителна имунизация срещу коронавируса за всички над 18-годишна възраст в образователната система и за държавните служители. По-рано през годината властите обявиха, че всички работещи в курортите на Червено море са ваксинирани. В момента северноафриканската страна преминава през четвъртата вълна на пандемията. Официално регистрираните за последното денонощие нови случаи на COVID-19 са 948, починали са 57 души, а 390 пациенти са изписани от болница след преболедуване.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.

Свързани новини