Отидете към основна версия

2 254 11

КНДР скочи на ЕС заради критична резолюция за човешките права

  • северна корея-
  • корейския полуостров-
  • пхенян-
  • санкции

КНДР е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради нейните програми за ядрени и балистични ракети

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея във вторник критикува Европейския съюз (ЕС) заради резолюция на ООН, осъждаща нейната ситуация с правата на човека, като нарече този ход акт на враждебност, основан на фалшиви документи, предаде "Йонхап".

Резолюцията, изготвена от европейските държави, беше внесена за одобрение в Третия комитет на ООН в края на миналия месец. Ако бъде приета, тя ще бъде подложена на гласуване в Общото събрание на ООН в средата на декември.

"Ние отдавна отхвърляме тази клеветническа "резолюция", пълна с фалшиви и измислени документи, за да оклеветим сляпо нашата политика и положение в областта на човешките права", каза служител на асоциация Северна Корея-ЕС в коментар, публикуван на уебсайта на външното министерство на Севера.

Северна Корея "скочи" срещу обвиненията в нарушения на правата на човека, наричайки ги воден от САЩ опит за сваляне на режима.

"Европейските страни с най-лоши резултати в областта на човешките права трябва първо да свършат своята работа, а именно да се справят със собствените си проблеми с човешките права", добави служителят.

Южна Корея участва в процеса на приемане с консенсус, а не като съавтор на резолюцията от 2019 г. на фона на усилията за възобновяване на междукорейските преговори и ядрените преговори между Вашингтон и Пхенян.

В началото на ноември Китай и Русия настояха Съвета за сигурност на ООН да смекчи санкциите срещу Северна Корея, възобновявайки опита от 2019 г. за премахване на забраната за износ на скулптури, морски дарове и текстилни изделия от Пхенян и разширявайки го, за да включва вдигане на тавана за внос на рафиниран петрол.

В преработена проекторезолюция Китай и Русия искаха 15-членният Съвет за сигурност да премахне тези санкции "с намерението за подобряване препитанието на цивилното население" в изолираната комунистическа държава.

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради нейните програми за ядрени и балистични ракети.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: