Отидете към основна версия

1 563 33

Естония: Властите в Беларус да проумеят, че натискът с помощта на мигранти няма да успее

  • беларус-
  • мигранти-
  • александър лукашенко-
  • европейски съюз

Очаква се още в понеделник Евросъюзът да вземе решение за налагане на санкции на лица и компании, които участват в трафика на мигранти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителите на западните държави в Съвета за сигурност на ООН осъдиха действията на Беларус във връзка с мигрантската криза по границата с Полша, изтъквайки че управлението на президента Александър Лукашенко се е превърнало в „заплаха за регионалната стабилност“.

След закрито заседание с участието на Естония, Франция, Ирландия, Норвегия, Съединените щати и Великобритания, постоянният представител на Естония Свен Юргенсон заяви:

„Властите на Беларус трябва да проумеят, че оказването на натиск върху Европейския съюз чрез циничното използване на мигранти, няма да се увенчае с успех. Всички ние изразяваме солидарност с Полша и Литва и сме готови да обсъдим какви допълнителни мерки можем да приемем в тяхна подкрепа и насочени срещу участниците в действията на режима на Лукашенко, който насърчава нелегалното преминаване на външните граници на Европейския съюз“

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски реагира с остро изказване:

„Честно казано, започвам да подозирам, че нашите естонски, френски и други колеги имат известни мазохистични наклонности, тъй като поставянето на дневен ред на тази тема, от която Европейският съюз трябва да се срамува, изглежда много храбра постъпка“.

Лукашенко обяви споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските страни и Украйна

По-рано балтийските страни членки на Европейския съюз предупредиха за възможна военна ескалация вследствие на ситуацията с мигрантите по границите на държави от Европейския съюз.

Министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония излязоха със съвместно изявление, че струпванията на хора, което се приема като умишлена провокация от страна на Беларус, застрашава голям сектор от източния фланг на съюза.

Очаква се още в понеделник Евросъюзът да вземе решение за налагане на санкции на лица и компании, които участват в трафика на мигранти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини