Отидете към основна версия

5 678 64

В Скопие се разколебават, ако не получат скоро дата за начало на преговори с ЕС

  • северна македония-
  • европейски съюз-
  • зоран заев

Нидерландия и Франция са страните, които първи спряха Северна Македония по пътя към Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако до 14 декември РС Македония не получи дата за начало на преговори с ЕС може да възникне ситуация, която да наклони везните към антиевропейските сили в РСМ. Това заяви пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на БНР в Скопие.

По думите на Минков при кратката си обиколка в Атина, Тирана и Скопие премиерът на Нидерландия Марк Рюте е подкрепил искането да започнат преговори на РСМ и Албания с ЕС.

"Според албански медии той е бил и доста остър по отношение на становището на България. В Албания са чувствителни, защото те се чувстват жертва, защото не могат да започнат преговори", каза Минков.

Нидерландия и Франция са страните, които първи са спрели РСМ по пътя към Европейския съюз, а сега Хага казва, че не е от тези, които са против приемането на Сверена Македония и Албания в ЕС, подчерта журналистът.

По думите му френският президент Еманюел Макрон иска да изчисти проблема със Западните Балкани в лицето на Албания и РСМ преди поемането на френското председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2022-ра. Това е и годината, в която той трябва да се бори за следващ президентски мандат. Воден от своя и на Франция интерес, той демонстрира, че Париж категорично застава зад началото на преговори с РСМ и Албания.

"Целият македонски политически елит е македонистки, а македонизмът в същността си е антибългаризъм. В това илюзии не трябва да имаме. Трябва да действаме по-активно, дипломатично, но аргументирано и категорично в контактите си с целия македонски политически елит", каза Минков.

Срещу нас имаме хора, които представляват едно общество с национална идентичност, създадена на основата на македонизма, който е антибългаризъм, изтъкна журналистът.

Според него България е трябвало да бъде по-гъвкава, защото има много сериозно разочарование в хората в Северна Македония и тяхното отношение към страната ни се променя.

По отношение на евроинтеграцията и на амбицията да се следва европейският път Зоран Заев се ползва с доверие от ЕС, смята той. Според него Европа не разчита на алтернатива - в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, които едва ли не поставят под съмнение Преспанския договор.

"Християн Мицкоски прибързано реши, че вече има парламентарно мнозинство от необходимите 61 гласа и поиска вот на недоверие, но нещата не винаги са предвидими на политическата сцена, а особено на македонската", категоричен е Минков.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: